17 C
Sarajevo
07.05.2024

Talibani napali kontrolni punkt snaga sigurnosti u Afganistanu, 15 ubijenih

Talibanski militanti iz zasjede su napali kontrolni punkt vladinih snaga u pokrajini Balkh na sjeveru Afganistana, ubivši najmanje 15 pripadnika snaga sigurnosti, saopćili su lokalni zvaničnici u utorak, u posljednjem u nizu eskalirajućih pobunjeničkih napada.

Više od 18 godina nakon što su snage pod američkim vodstvom svrgnule tvrdokorni talibanski režim, afganistanske snage bilježe rekordne gubitke, dok američki i afganistanski zvaničnici upozoravaju da bi broj ubijenih i ranjenih mogao rasti.   

Uprkos zimskoj pauzi u borbama zbog obilnog snijega u planinama u kojima se talibanski islamisti obično odmaraju i regrupišu  uoči njihove redovne proljetne ofanzive, napadi na slabo odbranjive kontrolne punktove učestali su širom zemlje.

- OGLAS -

Mohammad Yousuf, guverner oblasti Dawlatabad gdje se incident desio, kazao je da su deseci talibana napali kontrolni punkt kojim zajednički upravljaju afganistanski vojnici i obavještajci, ubivši 15 ljudi.

U saopćenju afganistanskog ministarstva odbrane navodi se da je sedam vojnika ubijeno. Ministarstvo obično ne pruža tačne cifre o žrtvama među vladinim snagama u borbama s  talibanima.

- Advertisement -

Talibani, koji se bore da istjeraju strane snage i svrgnu vladu u Kabulu koja užIva zapadnu podršku, preuzeli su odgovornost za napad  i saopćili su da je najmanje 20 pripadnika snaga sigurnosti ubijeno, šest je ranjeno i četvorica su zarobljena. Talibani obično preuveličavaju brojke žrtava među vladinim snagama.

 Dok broj ubijenih pripadnika snaga sigurnosti raste u ovoj godini, vlada se povukla sa stotina kontrolnih punktova u izoliranim regijama koji služe kao magnet za talibanske napade.

Deseci hiljada afganistanskih civila, članova snaga sigurnosti i oko 2.400 pripadnika američkog vojnog osoblja ubijeni su u borbama od 2001. godine, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA