Vijesti
SP traži istragu protiv isključenih, oni ne odustaju od smjene Đokića Iako je Socijalistička partija donijela odluku da se "pobunjeni" narodni poslanici, koji su zatražili smjenu predsjednika Petra Đokića, isključe iz stranke, smijenjeni poručuju da ove odluke ne prihvataju, te da će istrajati na svojim zahtjevima.
#

Iako je Socijalistička partija donijela odluku da se "pobunjeni" narodni poslanici, koji su zatražili smjenu predsjednika Petra Đokića, isključe iz stranke, smijenjeni poručuju da ove odluke ne prihvataju, te da će istrajati na svojim zahtjevima.

Iz SP-a danas je saopšteno da su pristalice Maksima Skoke, dosadašnjeg predsjednika Kluba SP-a u Narodnoj skupštini RS, Gorana Selaka, predsjednika banjalučkih socijalista, te Milenka Savanovića, bivšeg ministra u Vladi RS iz redova ove stranke, na nasilan način pokušale da spriječe održavanje sjednice Glavnog odbora u Doboju, na kojoj su iz partije isključeni zbog, kako je rečeno, grubog kršenja Statuta stranke i nanošenja velike štete partiji, njenim organima i članstvu. Tvrde da je ovo sprečavanje koordinisano s grupom zatvorskih stražara iz Kazneno-popravnog zavoda Tunjice, te da je cilj bio pokušaj zastrašivanja članova Glavnog odbora.

"Od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS tražimo da preduzme sve radnje na utvrđivanju identiteta lica i okolnosti koje su dovele do organizovanog nasilja i narušavanja javnog reda i mira. SP je partija koja promoviše mir, tolerenciju i razumijevanje, a nikako nasilje, prijetnje i ucjene, kojima su pojedinci juče pokušali da spriječe održavanje sjednice Glavnog odbora, što je nezapamćeno u istoriji RS", naglasili su oni, te su demantovali da je sjednica nelegalna, što, kako navode, potvrđuje legitimitet odluke o isključenju Skoke, Selaka i Savanovića sa 56 glasova "za" i samo šest glasova "protiv".

Iz Policijske uprave Doboj danas je saopšteno da već preduzimaju mjere i radnje s ciljem identifikovanja lica u vezi sa dešavanjima prije i tokom sjednice GO SP-a u dobojskom hotelu "Park". Iz ove uprave su naglasili da se mjere i aktivnosti preduzimaju još od nedjelje, te da je izuzet i video-materijal sa nadzornih kamera.

Selak, pak, za "Nezavisne" demantuje da su oni postupali na nasilan način, te tvrdi da su odluke u Doboju donesene nelegalno, da su falsifikovane, te da za to imaju i dokaze. Dodao je da će isključeni iskoristiti sva pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju da dokažu svoje tvrdnje. Takođe, naglašava da ne želi cijepanje SP-a, već samo smjenu Đokića.

Na naše pitanje koji će biti dalji potezi, rekao je da će uskoro biti organizovana pres-konferencija pet narodnih poslanika u Narodnoj skupštini RS na kojoj će saopštiti svoje dalje poteze, a tvrdi da će im se najvjerovatnije pridružiti još dvoje kolega. Naime, kako nam je objasnio, dvoje preostalih poslanika koji nisu zatražili Đokićevu smjenu nisu se smjeni ni usprotivili, što, po njegovom mišljenju, dokazuje da su i oni na strani onih koji nisu zadovoljni Đokićevim radom. Ističe da Đokić skoro dvije decenije stranku vodi autoritativno i da ne dozvoljava različita mišljenja, a i da unutar stranke nije bilo moguće ukazati na, kako tvrdi, loš rad Đokića na poziciji ministra za energetiku i rudarstvo u Vladi RS.

"Banjalučki socijalisti su jasno rekli Đokiću 'ne'. Poručili smo mu da ne može 15.000 glasova da obriše gumicom. Ne prihvatamo ove odluke, mi smo i dalje članovi SP-a", rekao je on.

Od Viškovića, kako ističe, svi ovi poslanici traže da smijeni Đokića, te pozivaju da nadležni organi utvrde njegovu odgovornost za postupke tokom mandata.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, rekao je da stanje unutar SP-a ni u kojoj mjeri ne može uticati na rad Vlade RS, jer su to unutarstranački problemi.

"Vlada RS ima komotnu skupštinsku većinu, prema tome, ovo ne može ugroziti njen rad", rekao je Višković u Bileći.

Višković je ukazao da je riječ o unutarstranačkim problemima i očekuje da pripadnici te partije na svojim organima riješe ta pitanja.

"Kakvu oni odluku donesu, mi ćemo je tako implementirati", rekao je Višković.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, u Bijeljini je rekao da nije stigao zahtjev poslanika SP-a za smjenu ministra iz ove stranke Petra Đokića.

"Mi nikakav zahtjev još nismo dobili, a kroz medije sam upoznat da postoji inicijativa", rekao je Čubrilović.

Podsjećanja radi, nakon što je prošle sedmice petoro poslanika zatražilo Đokićevu smjenu, na sjednici Glavnog odbora u Doboju u nedjelju je potvrđeno isključenje iz SP-a članova koji su zatražili njegovu smjenu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.