7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Kako će Lukač potrošiti 10,4 miliona: Uniforme, konjica, strelište, hvatač metaka, botanički vrt…

Piše: Žana Gauk  

Dok zavodi red na ulicama i utjeruje strah u kosti stanovništvu Republike Srpske, dok ubistva i pljačke ostaju neriješeni, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač zavuče ruku i u javnu kasu kako bi na noge digao Centar za obuku u Zalužanima.

Da bi bivšu kasarnu pretvorio u “dom po svom” ove godine od građana će uzeti 2,1 milion KM.

- OGLAS -

Sve je do detalja osmislio i pobrojao u najnovijem planu trošenja javnog novca, prema kojem će do decembra 2019. potrošiti ukupno 10,4 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Streljanu po ministrovoj mjeri, kako je Žurnal već pisao, napraviće mrkonjićki tajkun Mladen Milanović Kaja.

Njegovom “MG Mindu” dodijeljen je ugovor vrijedan 315.000 KM. Ova ponuda bila je tek 688,46 KM niža u odnosu na iznos koji je Lukač za ove poslove namijenio.

Prvi policajac poznatom biznismenu odredio je tromjesečni rok da streljanu dovede u red, a posao će biti plaćen u najkasnije dva mjeseca od završetka radova, piše Žurnal.

Šesto sadnica za ministra Lukača 

Hvatač metaka na strelištu, odlučila je Vlada RS, koštaće 246.000 KM, a kontrolni objekat sa nadstrešnicom – oko 260.000 KM.

Trasa sama po sebi ne znači ništa, a prvi policajac – specijalac RS zna i kakava mu je oprema potrebna. Dakako, skupa – 350.000 KM.

Stigne on da se bavi i botanikom pa je upravo raspisao tender za nabavku sadnica smreke, a 600 stabala platiće 35.000 KM.

Za konjicu gotovo 900.000 KM

Konji, najveća MUP-ova atrakcija, moraće da budu smješteni u adekvatne štale za čiju adaptaciju će biti izdvojeno ni manje ni više nego 327.600 KM, a treniraće na prostoru koji će građani RS platiti 316.000 KM.

Vlada, ranije na čelu sa Željkom Cvijanović, a sada i sa Radovanom Viškovićem, bez polemike, podržava sve ministrove zahtjeve pa je posebnom odlukom riješila da sa 234.000 KM finansira opremu za siguran Lukačev galop.

Njegovu pedantnost poštuje ili je se izuzetno boji i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji se javno divi ministrovim disciplinskim i graditeljskim željama.

Sve ovo u Centru za obuku mora da bude pod konac, policijski čisto, uredno i zategnuto pa će oprema za održavanje kruga Centra za obuku progutati 53.000 KM.

Nove kadetske uniforme mimo zakona

Ministar se počesto poziva na zakone i poštovanje istih. Kaže, da građani moraju tako, ali on jedan redovno zaobilazi i to onaj o javnim nabavkama. Međutim, za modu valja žrtvovati članove istog i ogriješiti se o državne akte.

Uniforme za kadete, za koje će iz budžeta uzeti 1,7 miliona KM, naredne tri godine kupovaće od jedne firme. Kako su uslovi za učešće na tenderu identični onim iz 2017, kada je pristigla samo 7,3 miliona KM vrijedna ponuda visočkog „KM TRADEA“,unosan ugovor bi mogao biti sklopljen na istoj relaciji.

Određujući specifikacije, ali i finansijske uslove u ovoj nabavci teško je povrijedio propise.

„Kada je MUP RS prije manje od dvije godine dodijelio posao ‘KM TRADEU’ vrijedan 7,3 miliona KM, morao je da predvidi veću količinu uniformi. U slučaju potrebe za novim količinama trebalo je da se uniforma kupuje po pregovaračkom postupku bez objave obavještenja.

Čemu raspisivanje novog tendera i dodjela milionskog trogodišnjeg ugovora? Sporno je i to što je upitno da li postoji kontrola kvaliteta robe. U redu je da čizme ne mogu da budu kopija, kao i jakne i hlače, ali najobičnija pamučna majica koja može da se nabavi za tri marke, u ovakvim tenderima plaća se daleko skuplje“, kazao je nedavno za Žurnal Igor Vukajlović iz udruženja „Tender“.

Lukača to ne brine pa i javno priznaje da je zadovoljan kvalitetom uniformi koje je prije nepune dvije godine, za ukupno 7,3 miliona KM, kupio od visočke firme, piše Žurnal.

“Uslovi za učešće na tenderu su isti kao i 2017. godine, jer pripadnici Ministarstva shodno organizacionoj jedinici kojoj pripadaju, moraju imati istu uniformu”, naveo je u odgovoru medijima.

Ministar svakako nije podložan istragama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA