-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Nemoguća misija za Netanjahua: Nema većinu, mandat dobio jer ga je predložio jedan poslanik više

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pokušaće da obrazuje vladajuću koaliciju pošto mu je sinoć izraelski predsjednik Reuven Rivlin povjerio taj zadatak drugi put ove godine.

Netanjahu ima na raspolaganju do šest nedjelja da to postigne ali je očito da mu neće biti lako i pitanje je da li će uspjeti jer nema potrebnu većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Izraelski mediji navode da je Rivlin izabrao Netanjahua za mandatara jer su ga na konsultacijma održanim u nedjelju i ponedjeljak predložila 55 poslanika, dok je Netanjahuov rival Beni Ganc dobio jednu preporuku manje.

- OGLAS -

Osim toga deset poslanika iz saveza arapskih partija Zajednička lista koji su preporučili Ganca jasno su rekli da neće ući u vladajuću koaliciju.

Predsjednik je zato zaključio da Netanjahu ima više šansi da obrazuje novu vladu iako je Gancov savez partija centra Plavo bijelo na izborima 17. septembra osvojio 33 poslanička mandata, jedan više od Netanjahuovog konzervativnog Likuda.

Obzirom da nema dovoljno partnera za koaliciju Netanjahuove šanse da uspije su male, navodi AP.

Izraelski mediji komentarišu da je misija koju je sinoć prihvatio izgleda nemoguća.

Ako Netanjahu ne uspije, predsjednik Rivlin može da ti Gancu šansu da on pokuša.

Ako ni Ganc ne obrazuje vladu može se izabrati treći kandidat za premijera ili pokrenuti proces za treće izbore ove godine.

Nakon izbora u aprilu Netanjahu nije uspio da formira vladu.

Šansa tada nije data Gancu čiji je savez osvojio isti broj poslaničkih mandata, 35, kao i Netanjahuov Likud.

Umjesto toga parlament je brzo raspušten i raspisani su novi izbori.

Predsjednik Rivlin je sinoć nagovijestio da ne vjeruje mnogo u izglede za Netanjhuov uspeh.

U aprilu Netanjahu nije uspio da ispuni zadatak koji mu je Rivlin povjerio jer nacionalistička partija Izrael naš dom bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana nije htjela da uđe u koaliciju zbog spora sa partijama ultraortodoksnih Jevreja.  

Ta stranka sa osam poslanika, tri više nego poslije aprilskih izbora, ponovo je ključni faktor za formiranje koalicije i ponovo odbija da uđe u nju sa ultraortodoksnim partijama.

“Nije važno koga zadužim za formiranje vlade ili koga ću ako je neophodno zadužiti drugog ako se isključivanje i bojkotovanje čitavih segmenata izraelskog društva ne okonča i sve dok nema motivacije da se stvore nova savezništva između velikih i malih partija. Sve dok nema istinske želje da se postignu dogovori i prave kompromisi neće biti vlade”, rekao je Rivlin.

On je više puta pozvao na formiranje vlade jedinstva u kojoj bi Likud i Plavo bijelo bili partneri.

Netanjahu je odmah sinoć pozvao Ganca da mu se pridruži u vladi.

Gancov savez je međutim brzo ponovio da odbija da bude u koaliciji sa premijerom kome prijeti optužnica za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

U slučaju da bude optužen poslije saslušanja početkom oktobra Netanjahu ne mora da se povuče ali će biti pod pritiskom da to učini.

On je premijer više od 13 godina, najduže u istoriji Izraela.

Uz poziv Gancu, Netanjahu je odmah obećao da će vratiti mandat Rivlinu ako ne uspije da formira koaliciju što nije učinio poslije aprilskih izbora.

“Nema zečeva u šeširu. Nema trikova. Nema opcije osim jedinstva”, ocijenio je poslanik Zeev Elkin iz Netanjahuove partije, upozorivši da ako Gancova straka nastavi da isključuje Netanjahua na ličnoj osnovi i da isključuje određene partije iz vlade jedinstva na kraju može biti trećih izbora ove godine.

U istoriji Izraela se nije desilo da se glasa ni dva puta u razmaku od nekoliko mjeseci.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA