21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Razmatra se vremenski okvir za ostavku Therese May

Navodno postoji dogovor da će May najaviti svoj odlazak kada i ako euroskeptični parlamentarci u njenoj Konzervativnoj stranci podrže njen dogovor te on bude izglasan u parlamentu.

Reuters pak piše da se od May očekuje da u srijedu do kraja dana najavi datum svog odlaska kao cijenu za dva poraza u parlamentu.

Haos u Britaniji oko Brexita mogao bi Theresu May koštati premijerske fotelje, dodaje ta agencija. 

- OGLAS -

Očekuje se da će ona tijekom dana održati govor iza zatvorenih vrata pred stranačkim Odborom 1922.

Britanski parlamentarci u srijedu počinju glasati o alternativama za Brexit dok May pokušava zadržati kontrolu nad procesom izlaska iz Europske unije i nad svojom vlastitom strankom.

Parlamentarci su izglasali u ponedjeljak navečer preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Europske unije zbog nemogućnosti dogovora o tome kako bi zemlja trebala provesti rezultate referenduma iz 2016. kada je 52 posto glasača reklo da želi izlazak iz EU-a.

Početak rasprave o tzv. indikativnim glasovima očekuje se oko 15 sati, a glasanje će se održati kasnije u srijedu.

Među mogućnostima nalazi se drugi referendum o Brexitu, dogovor May i Europske unije, te sporazum koji bi Britaniju ostavio u bliskom odnosu s EU-om.

Do konačnog rezultata neće se vjerojatno doći u srijedu, s obzirom na broj predloženih alternativa. Drugi krug glasanja očekuje se u ponedjeljak.

Čelnici EU su dali dvije opcije Theresi May na summitu 21. i 22 mart.

Ili će britanski zastupnici ovog tjedna izglasati povlačenje i Velika Britanija uredno izaći iz EU, uz odgodu do 22. svibnja, ili će sporazum biti odbačen, i London će do 12. april  predstaviti alternativu i tražiti novu odgodu koja će ga obvezati da organizira europske izbore krajem maj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA