10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Zuckerberg planira ujediniti WhatsApp, Instagram i Facebook Messenger?

Sjećate li se kad je Mark Zuckerberg rekao da ne razmjenjuju informacije između Facebooka i aplikacije za dopisivanje WhatsApp? Da će WhatsApp i Instagram ostati autonomne kompanije unutar Facebooka?

E pa čini se kako u Facebooku imaju “pakleni plan” kojim bi WhatsApp ipak spojili s informacijama na Facebooku. Tačnije, prema informacijama ljudi koji su upućeni u Facebookove planove, radi se na spajanju WhatsAppa, Instagrama i Facebook Messengera.

I prije nego što počnete paničariti, da pojasnimo.

- OGLAS -

Sva tri servisa i dalje će biti samostalni i koristit se kao samostalne aplikacije. No, infrastruktura koja se koristi za razmjenu poruka će biti ujedinjena.

Kako navodi New York Times, plan za ujedinjavanje je još u ranoj fazi i trebao bi biti razrađen do kraja ove ili početka sljedeće godine.

Ujedinjavanje će podrazumijevati i uvođenje enkripcije, poput one koja je trenutno dostupna na WhatsAppu, u sve servise, ali i mogućnost slanja poruka iz Facebook Messengera u WhatsApp, čak i ako korisnik nije dio Facebooka.

Da Facebook želi stvoriti “najbolje iskustvo slanja poruka” i omogućiti korisnicima da “jednostavnije i lakše stupe u kontakt s prijateljima i članovima obitelji, bez obzira na mrežu koju koriste”, potvrdili su i u službenoj izjavi. No, nisu dali nikakve naznake kako to planiraju ostvariti.

Ujedinjavanje servisa očito je nešto o čemu su u Facebooku već ranije razmišljali. Naime, upravo zbog gubitka autonomije iz Facebooka su otišli i osnivači Instagrama i WhatsAppa koji se navodno nisu slagali s Zuckerbergovim planovima.

Osim toga, pojavljuje se pitanje i očuvanja privatnosti korisnika. Jer korisnici WhatsAppa za registraciju koriste samo broj mobilnog telefona koji mogu mijenjati kad god požele. S druge strane Facebook traži od korisnika pravo ime i prezime.

Pitanje je žele li svi korisnici WhatsAppa da njihovi podaci budu spojeni s Facebookom i Instagramom? I, poučeni prethodnim iskustvom s Facebookom i (ne)zaštitom korisničkih podataka, kako u Facebooku planiraju zaštititi te podatke (osim enkripcijom)?

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA