5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Najopasnije Putinovo oružje: Uništava na 10.000 km

Rusija je predstavila najveću podmornicu na svijetu, veličine 184 metra i tešku 14.700 tona. Atomska podmornica K-329 Belgorod veća je i od američkih, a prevozit će i strateške interkontinentalne podvodne dronove Posejdon, podvodna torpeda s nuklearnim naoružanjem vođena umjetnom inteligencijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže kako ovakva torpeda mogu uništiti mete na obalnim područjima sa udaljenosti većoj od 9.500 km.

 
 
Dizajnirani su kako bi osujetili podvodnu obranu NATO-a na putu prema njihovim ciljevima, gradovima, pomorskim bazama ili nosačima zrakoplova bilo gdje u Europi ili na istočnoj obali Amerike. Podmornica Belgorod je izgrađena u tajnovitom brodogradilištu u gradu Severodvinsku, na sjeverozapadu Rusije. Može zaroniti na dubinu od 518 metara. Ovaj tajni projekt bio je poznat pod nazivom Projekt-09852, započet je ranije kao dio projekta nuklearnih podmornica klase OSCAR II, kojima je pripadao i potonuli Kursk. Tako je podmornica ostala nezavršena dok Moskva nije odlučila da finalizira razvoj podmornica sa posebnim misijama.
 
Moći će prenositi i druga podmorska plovila, kako piše Popular Mechanics, s njom će upravljati GUGI, tajna organizacija za istraživanje dubokog mora.
 
 
“Ona je sada već starija od većine svoje posade, jer je gradnja započeta ranije. Modifikacije su bile zasigurno opsežne i mogu uključivati najnoviju tehnologiju, ali u temelju je još ranija generacija podmornica.”, piše HI Sutton.
 
Rusija jako dobro skriva svoje nove vojne uratke od očiju javnosti, tako se i ovoj podmornici još ne znaju svi detalji. Izgrađena je za podmorsku špijunažu, no mediji su već ranije upozoravali na razornu moć ove podmornice, koja bi po pisanju nekih, bila glavni nosač razornog projektila Posejdon. Njegova moć je toliko velika da može stvoriti radioaktivni tsunami, u kontaktu s vodom, i uništiti cijeli kontinent.

 
Vjeruje se da je Belgorod namijenjen za tajno postavljanje mreže za otkrivanje podmornica, zahvaljujući podvodnom sustavu za otkrivanje nuklearne energije Harmony, koji bi trebao rusku vojsku upozoriti na neprijateljske podmornice koje prolaze kroz njima ključna područja.
 
Ključ njihovog rada je njihovo prikrivanje. Druga bi mu misija mogla biti obavljanje tajnih operacija s podmornicama Losharik, podmornice opremljene sa robotskim rukama i s mogućnošću zarona na 1000 metara, što ih čini posebno opasnima.
 
Belgorod bi se podmorskoj floti trebao priključiti sljedeće godine, a iako bi trebao biti pravi podvodni špijun, njegova najveća misija trebala bi biti upravo Posejdon, a kako piše HI Sutton, ova bi podmornica mogla nositi čak šest takvih razornih torpeda.

Podmornica je opremljena platformom, nosačem, za pokretanje mini podmornica i bespilotnih letjelica. Ova tajna podvodna plovila mogu sabotirati komunikacijsku vezu optičkim kablovima i sjevernomorsku naftnu infrastrukturu. Početkom godine mediji su pisali kako je bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa “ozbiljno zabrinut” zbog tog plana.

Christian Whiton rekao je kako bi udar mogao potaknuti “jako radioaktivni val”, no s obzirom da bi voda apsorbirala puno energije vjerojatno bi bio manje štetan nego da ih je pogodila bomba sama. Testiranja su započela oko Božića, kako su mediji pisali, i citirali izvore iz vojske.
 
“Na području zaštićenom od izviđanja potencijalnih neprijatelja, pokrenuti su podvodna testiranja nuklearnog drona Posejdona”. Prvi su put ovi podvodni dronovi, Posejdon, nova generacija njihovih nuklearnih oružja, predstavljeni 2015. godine, a nadimak mu je ”apokaliptični tsunami torpedo” zbog nuklearne bojne glave od dva megatona koja bi mogla uništiti obalne gradove.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA