8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Hrvatska odustaje od odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori?

Iako i dalje nema zvaničnih informacija, “Nezavisnim” je u opštini Dvor nezvanično rečeno da imaju informacije da bi Vlada Hrvatske od tog projekta mogla odustati, jer se, kako su nam rekli, vode razgovori sa Slovenijom da se skladištenje otpada iz Nuklearne elektrane (NE) Krško nastavi na postojećoj lokaciji u Sloveniji.

“Do nas su došle neke informacije da je zaključeno da bi premještanje lokacije bilo previše skupo i da je došlo do nepotrebnih političkih tenzija sa Slovenijom, koje će se na političkom nivou pokušati izgladiti. Vidjećemo šta će biti od toga, a stav stanovništva u opštini je i dalje nepromijenjen kad je riječ o tom pitanju”, rekao nam je sagovornik koji ove informacije nije želio iznositi zvanično.

Što se tiče stanovništva u Novom Gradu na bh. strani, Miroslav Drljača, načelnik te opštine, kaže da je za njih i dalje neprihvatljivo da se izlažu zdravstvenim rizicima. Očekuju, kaže, da se uključi novi Savjet ministara BiH kako bi se bilateralno pronašlo rješenje s Vladom Hrvatske.

- OGLAS -

“Imamo obećanje Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, da će tu temu uzeti u prioritet. Njegova ideja nije da se ide odmah s tužbom, što smo mi predlagali, nego da se pokuša u bilateralnim razgovorima pronaći adekvatno rješenje. Imamo obećanje da će to biti jedna od tema razgovora prve naredne prilike”, rekao je Drljača za “Nezavisne”.  Istakao je da su građani zabrinuti, posebno kad je u pitanju zdravlje djece i mlađe populacije.

“Vi znate da mi ionako imamo veliki problem sa odlaskom stanovništva. Odlaze čitave porodice, a neki su nam rekli da je jedan od argumenata za odlazak i pitanje odlaganja tog otpada. Tako da ovo pitanje za nas nije samo politička i ekološka tema, već i demografska tema koja prijeti našoj lokalnoj zajednici”, rekao je on.

U Agenciji za nuklearnu sigurnost BiH u petak nismo uspjeli pronaći sagovornika. Na telefon u njihovoj sarajevskoj kancelariji niko nam se nije javio, a do zaključenja broja “Nezavisnih novina” nismo dobili ni pisani odgovor na imejl koji smo poslali.

Gorjana Rosić, portparol Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kaže da je njihov stav i dalje da će Hrvatska, prema važećim međunarodnim konvencijama, prije zvaničnog otpočinjanja projekata morati obaviti konsultacije s BiH.

“Mi smo predlagali, a i naša ministarka na tome insistira, da se formira stručni ekološki tim koji bi trebalo da izanalizira cijelu situaciju. Čekamo da vidimo s novim Savjetom ministara da li će doći do nekog pomaka”, rekla je Rosićeva za “Nezavisne”. Dodala je da Ministarstvo predviđa da će doći do međunarodne arbitraže ako Hrvatska ne odustane od ovog spornog projekta.

Ovom temom se nedavno bavio i njemački “Deutsche Welle”, koji u autorskom tekstu podsjeća da Hrvatska sa Slovenijom nije uspjela postići dogovor o zajedničkom skladištenju nuklearnog otpada iz NE Krško, te da je i dalje najizglednija lokacija za buduće skladište bivša kasarna Čerkezovac na Trgovskoj gori u Dvoru.

“Iako još ništa formalno nije potvrđeno, ranije 2019. godine procurio je dokument u kojem stoji da se kasarna Čerkezovac prazni i daje u ruke Ministarstvu zaštite okoline, zbog čega se može zaključiti da je transformacija kasarne u skladište radioaktivnog otpada već počela”, piše DW.

U odgovoru na poslaničko pitanje u Evropskom parlamentu, predstavnik Evropske komisije iznio je nedavno svoj stav po ovom pitanju. Kako je objasnio, sve zemlje članice su po osnivačkim aktima EU obavezne da o izgradnji i premještanju nuklearnih skladišta obavijeste Evropsku komisiju, koja će donijeti procjenu o mogućim zdravstvenim rizicima u skladu s međunarodnim konvencijama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA