10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

U SARTR-u izvedba predstave ‘Pink Moon’ u okviru Sarajevske zime

Nova predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Pink Moon”, po tekstu mladog bh. autora Darija Bevande i u režiji Saše Peševskog, koja je svoju premijernu izvedbu imala u januaru ove godine, bit će izvedena večeras u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru pozorišnog programa 35. internacionalnog festivala “Sarajevska zima” 2019.

Po riječima Bevande, “Ružičasti mjesec” je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci.

– Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu. A možda nije ništa od toga, nego samo intimna priča koja se odvija između četiri zida jednog stana u kojoj četiri lika tokom jedne večeri na teži način dolaze do kolektivne katarze – pojasnio je Bevanda.

- OGLAS -

Osim rediteljskog angažmana, Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajednički sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima: Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

U narednom periodu, Bosansko narodno pozorište Zenica počinje rad na novoj predstavi po dramskom tekstu “Ljudožderka” autorice Lejle Kalamujić i u režiji Lajle Kaikčije, čija se premijerna izvedba očekuje na Velikoj sceni zeničkog BNP-a krajem marta, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA