Vijesti
Nenad Stevandić - od studenta sa puškom, do režisera fašističkih poruka Predizborni spot stranke Ujedinjena Srpska jutros je šokirao bh. javnost, te izazvao oštre reakcije zbog očitog nacionalističkog koncepta, gdje Albanac, Hrvat i Bošnjak govore negativno o srpskom narodu.
#


Ne samo da je cilj spota bio podgrijati nacionalističke tenzije, već i otvoreno ismijati pripadnike hrvatske, albanske i bošnjačke nacionalnosti.
Iako je predizborna kampanja još uvijek zabranjena na javnim servisima, predizborno oglašavanje na društvenim mrežama nije regulisano zakonom, te se samim time ne smatra krivičnim djelom. Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, koalicioni partner SNSD-a, ali i kreator novog gafa u režiji RS-a odgovorio je na prozivke poručivši da je sve što je prikazano u spotu tačno, te da su izlivi mržnje i bijesa očekivani.

  

Stevandić je, između ostalog, vjerovatno kao nagradu za počinjene ratne zločine dobio mjesto zamjenika generalnog direktora UKS RS-a, pa se u toku pandemije koronavirusa u BiH, ubirući političke poene slikao se sa doktorom, uposlenikom UKC RS koji je u vrijeme nastanka fotografije bio teško bolestan od koronavirusa, a kasnije i preminuo u istoj bolnici. Takav Stevandićev gest ne samo da je krivično djelo, nego i grubo kršenje ljudskih prava.

  


Da se Stevandić ne može pohvaliti čistom političkom prošlošću govori i činjenica da postoje svjedočenja koja tvrde da je Stevandić počinio ratne zločine u toku agresije na BiH, a dovodi se i u vezu sa ubistvom policijskog inspektora Miodraga Šušnice 1992. godine. Iako su ove tvrdnje dobro poznate bh. javnosti, Stevandić to oštro negira tvrdeći da je u vrijeme agresije na BiH bio student.
Lažima Nenada Stevandića možda bi se i moglo povjerovati da ne postoje živi svjedoci, ali i snimci koji govore o njegovoj ratnoj prošlosti i činjenju teških ratnih zločina za koje nikada nije niti optužen, niti procesuiran, kao ni mnogi drugi politički predstavnici RS-a.

  

Da je RS genocidna tvorevina, dokazano je i jasno, no ono što je još uvijek obavijeno velom tajne jeste pitanje da li je kompletan politički vrh RS-a umiješan u činjenje ratnih zločina na području BiH, počevši od premijera Radovana Viškovića, koji se još prije 13 godina doveo u vezu sa činjenjem ratnih zločina, te kada će Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić pokrenuti istragu.
Koalicioni partner SNSD-a, ili u prevodu Dodikov potrčko kojeg drži u šaci kao alatku za širenje mržnje postao je predmet sprdnje na društvenim mrežama.


  
  
  
  
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.