Vijesti
Ekskluzivno, Bob Stewart, general koji je zaplakao u Ahmićima, zastupnik u Parlamentu Velike Britanije
Stewart: Rusija šalje oružje preko Srbije u RS! BiH treba biti Federacija kantona, nema otcjepljenja!
Senad: Znači li to da će entiteti biti ukinuti? Bob: Ostaju kantoni, distrikti… Senad: Šta je Dejton 2? Bob: Novi Sporazum za BiH! U sporazumu trebaju učestvovati: Bošnjaci, Srbi, Hrvati iz BiH, Hrvatska, Srbija, Rusija, Velika Britanija, SAD i EU!
Velika Britanija mora poslati svoju vojsku da održi mir u BiH! Nema podjela unutar BiH! RS ne može da se otcjepljuje! Ostat će kantoni, ali se nadam da će to biti kantoni u kojima će svi biti jednaki!

Odvajanje entiteta RS je opasnost! To može dovesti do sukoba i mora se izbjeći!

Peach je bio najviše pozicioniran oficir u NATO-u i najviši oficir Velike Britanije! Njegovo imenovanje za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan pokazuje da je nama BiH bitna! Međunarodna zajednica ne smije sjediti skrštenih ruku i gledati kako BiH ide dovraga! To se dogodilo 90-ih!

BiH je izvrsna zemlja i ljudi u toj zemlji su prošli kroz pakao – to je ono što sam shvatio u Ahmićima! Moji prijedlozi su puna podrška Dejtonu, visokom predstavniku, još jedan sastanak međunarodne zajednice o tome šta će se činiti u BiH te da Britanci budu spremni da rasporede svoju vojsku kako bi održali mir u BiH! Ne rješavaju se stvari samo politički! Moj vozač je poginuo tokom rata u BiH prevozeći tri žene u bolnicu! Dejton 2 se može organizovati odmah!

Oni koji žele da se zovu bosanski Srbi, bosanski Hrvati ili bosanski Bošnjaci trebaju imati predstavnike, ali ne na štetu drugih! Mehanizam vlasti u BiH mora da se mijenja! Ostat će kantoni, ali se nadam da će to biti kantoni u kojima će svi biti jednaki!

Senad: "Bit ću konkretan! Ostaju entiteti?"

Bob: "Nije na meni to da kažem! Ostaju kantoni, distrikti..."

Odvajanje entiteta RS je opasnost! To može dovesti do sukoba i mora se izbjeći! Stewart Peach je dobar čovjek i moj dobar prijatelj! Peach je bio najviše pozicioniran oficir u NATO-u! Njegovo imenovanje za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan pokazuje da je nama BiH bitna! Moramo zaustaviti problem u BiH kako ne bi prerastao u sukob! Međunarodna zajednica ne smije sjediti skrštenih ruku i gledati kako BiH ide dovraga! To se dogodilo 90-ih!

Imam informacije da Rusija šalje oružje preko Srbije u RS! To sam čuo u Parlamentu; nisam to ja rekao! Molim se Bogu da to nije istina! Međunarodna zajednica mora zaustaviti ubijanje ljudi! Velika Britanija i međunarodna zajednica moraju podržati Dejton, visokog predstavnika, organizovati Dejton 2 i poslati jedinice da se spriječi sukob i sačuvaju životi! Niste sami! BiH je dio Evrope i BiH mora da se rješava u Evropi! BiH je bitna svima u Velikoj Britaniji! Pitanje BiH mora rješavati EU, zajedno sa Rusijom, pa možda i Kinom!

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.