Vijesti
Stoltenberg o godišnjici Dejtona: Ne možemo se i ne smijemo vratiti u prošlost Četvrt vijeka nakon Dejtona, vrijeme je da se ponovo vratimo miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti svih, naveo je Stoltenberg
#

Povodom 25. godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, oglasio se i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je istakao ulogu NATO-a u očuvanju sigurnosti u BiH, te regionalnoj stabilnosti.

- Prije 25 godina je Dejtonski mirovni sporazum okončao gotovo četiri godine brutalnog rata u BiH. Prisustvo NATO trupa je odigralo ključnu ulogu u tome da se zaraćene strane sastanu za pregovaračkim stolom. Kada je Sporazum potpisan, NATO snage su nadgledale njegovu provedbu i ostali smo tu kako bi pomogli u očuvanju mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu – kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a pohvalio je BiH zbog doprinosa euroatlantskoj sigurnosti i istakao ulogu NATO-a u podršci procesu reforme državnih institucija zaduženih za sigurnost.

- Jedno od najznačajnijih dostignuća bilo je stvaranje Oružanih snaga; na kraju rata bilo je više od 400.000 vojnika, podijeljenih između tri vojske. Danas postoji jedinstvena profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista pod jedinstvenim zapovjednim lancem – naveo je Stoltenberg.

Naglasio je kontinuiranu predanost NATO-a ali i da još puno posla treba uraditi iako je prošlo 25 godina.

- Ne možemo se i ne smijemo vratiti u prošlost; kompromis može biti težak, ali je on presudan ako građani ove zemlje žele živote koje zaslužuju; NATO će nastaviti podržavati BiH. Četvrt vijeka nakon Dejtona, vrijeme je da se ponovo vratimo miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti svih – zaključio je.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.