1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Na Tajlandu zabranili upotrebu plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu

Na Tajlandu je od danas zabranjena upotreba plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvog dana 2020. godine na snagu je stupio zakon o zabrani plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu u velikim trgovačkim centrima i trgovinama.

Warawut Silpa-archa, ministar okoliša i prirodnih resursa Tajlanda, podsjetio je da se ova zemlja prošle godine nalazila na šestom mjestu u svijetu po bacanju plastičnog otpada u more, što je, kako je rekao, vrlo zabrinjavajuće.

- OGLAS -

Istakao je ipak kako vjeruje da će novim zakonom u velikoj mjeri spriječiti odlaganje plastičnog otpada u more.

Dodao je također da je planirano da od 2021. godine upotreba plastičnih kesa u cijeloj zemlji bude u potpunosti zabranjena.

Masovno i jednokratno korištenje plastičnih vrećica te spor proces razgradnje predstavljaju ozbiljnu prijetnju za okoliš.

Širom svijeta već nekoliko godina pokrenute su razne inicijative i projekti kako bi se podigla svijest ljudi o nekorištenju plastičnih vrećica, ambalaža i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Bangladeš je 2002. godine postao prva zemlja koja je zabranila upotrebu tankih plastičnih vrećica, nakon što je otkriveno da nagomilavanje plastičnih vrećica začepljuje sisteme odvodnjavanja tokom poplava.

Od 2002. godine do sada, mnogi gradovi i države su uveli slična ograničenja, uključujući uvođenje poreza na plastične vrećice ili slijedeći primjer Bangladeša, uveli potpune zabrane.

Osim plastičnih vrećica, bitka se nastavlja i s plastičnim slamkama, bocama, drugim predmetima za jednokratnu upotrebu i plastičnim ambalažama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA