15 C
Sarajevo
25.04.2024

Ministri pravde Kosova i Albanije razgovarali o saradnji u Prištini

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri primio je danas ministarku pravde Albanije Etildu Gjonaj sa kojom je razgovarao o mogućoj saradnji i razmeni iskustava između dve zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Tahiri je svoju koleginicu informisao o preduzetim reformama u zakonskoj agendi i izmenama učinjenim u zakonodavstvu u krivičnoj oblasti. On je istakao rad na pravosudnoj reformi, počevši od funkcionalne revizije sektora vladavine prava, procesa koji vodi Ministarstvo pravde uz učešće ključnih aktera i međunarodnih institucija, a koji će definisati vrednosti, odgovornosti i mandate usmerene na demokratski, odgovoran i efikasan pravni poredak, saopšteno je iz Ministarstva pravde Kosova.

Poboljšanje iskustva građana sa pravosuđem, prema rečima ministra Tahirija, biće postignuto kroz zajednički program “Pravda 2020”, koji ima za cilj da se u periodu od dve godine, reše glavni problemi sektora i da se završi tranzicija pravosuđa.

- OGLAS -

Ministarka Gjonaj je informisala ministra Tahiri o sprovođenju reformi u pravosuđu u Albaniji, te je zatražila razmenu iskustava u oblasti posredovanja, kao jedne od glavnih mogućnosti koje građani imaju u alternativnom rešavanju svojih predmeta. Gjonaj je, takođe, ponudila podršku albanskih institucija u procesu evropskih integracija kroz iskustvom koje ima njena zemlja u ispunjavanju obaveza koje proističu iz otvaranja poglavlja 23 i 24 evropskih integracija.

Na sastanku je bilo reči i o produbljivanju međunarodne pravne saradnje i saradnje Kosovske popravne službe sa popravnim ustanovama u Albaniji.

Inače, najavljena zajednička konferencija za novinare dva ministra otkazana je pred sam početak sastanka. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA