10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Divjak: Rad u kontinuitetu koji traži mnogo ljubavi

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ ove godine obilježava četvrt stoljeća ‘trijumfa filantropije’, 25 godina uspješnog nastojanja da mladima pomogne u obrazovanju i stjecanju znanja, ali i mnogo više od toga.

Prvi čovjek Udruženja, izvršni direktor Jovan Divjak, u razgovoru za Fenu kaže kako je njemu važnije od cifara to da su djeca iz Bosne i Hercegovine, djeca žrtava rata, invalidna, talentirana, djeca s posebnim potrebama, romska djeca, imala otvorenu kuću koju su 2003. godine djeca nazvala ‘kuća ljubavi’.

Napominje da je jedna od aktivnosti Udruženja i stipendiranje učenika i studenata, te da je njih 7.052 dobilo stipendiju u vrijednosti oko tri i po miliona eura.

- OGLAS -

– Ovo je prostor gdje su djeca koja su htjela mogla da nađu ono što nemaju u svojoj porodici, što nemaju u školama. Drugi dio koji je također značajan su psihosocijalne radionice za majke, za djecu koja su u PTSP-u – priča Divjak.

Ističe kako podaci da je 4.300 djece i mladih bilo na ljetovanju u 18 država Evrope, da su bili u Kanadi, u Urugvaju, pokazuju da je Udruženje imalo podršku, ne u dovoljnoj mjeri, ali podršku i javnih preduzeća kao što je JP “BH Pošta”, koji su omogućili da ta djeca u jednom momentu osjete da su dio društva i da im se omogući da se školuju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA