Vijesti
Studenti ljuti i razočarani: FŠCZ donio odluku lošu po studente iz doma Bjelave Svaki dan nam stiže sve više i više poruka studenata koji borave u domu Bjelave. Tužni, ogorčeni i korisni samo kada je vrijeme izbora opet su podigli svoj glas. (FOTO/inbox)

Federalni štab civilne zaštite donio odluku da se bh. državljani koji će sutra doći letom iz Italije smjeste u Drugi, Četvrti i Sedmi paviljon studentskog naselja Bjelave. Ovakav potez države, Kriznog štaba FBiH i Studentskog Centra je krajnje bezobrazan i ad hoc rješenje, koje je doneseno bez ikakve konsultacije sa studentima, govori Kenan Velagić iz Udruženje studenata SC Sarajevo.

  

Kako je dodao Velagić, studenti razumiju da je trenutno vanredna situacija, ali "nadležni očigledno ne razumiju da ovo nije način rada sa studentima".

"Prvo je donesena odluka da svi moraju napustiti objekte domova u naredna 24 sata, kada je većina studenata bila u svojim kućama i nije odnijela svoje stvari. Sada se donosi odluka da se sutra useljavaju ljudi u naše sobe u kojima je većina stvari", dodao je on.

Predstavnici studenata su, kako je istakao Velagić, dovedeni pred svršen čin, u 19:00 sati  su saznali za to i nijedan kabinet prema kojem su se obratili nije se odazvao.

"USSC je u suradnji sa SPUS-om od trenutka saznanja pa dosad uložio i ulagaće maksimalne napore da se ovo ne dogodi te da se nađe alternativno rješenje, međutim pretpostavljamo da je kasno. Ono što smo dogovorili da se ponudi je 150 mjesta (ne soba kao što se zahtjeva), tako da se studentske stvari ne bi dirale jer imamo 150 slobodnih mjesta. Čisto sumnjamo da će se to prihvatiti, tako da smo 'vezanih ruku'", dodaje. 

Velagić je još zaključio kako FŠCZ može da donese ovakvu odluku "mimo zakona" kada je situacija kao što je trenutna u BiH, ali USSC ispred svih svojih studenata postavlja pitanja:

  1.  Da li to nije bila nijedna druga opcija za smještaj, nego ne mareći za prava korisnika smještaja dati na raspolaganje studentske sobe pune stvari ?
  2.  Gospodo ko će odgovarati za eventualni nestanak laptopa, novca i nekih drugih stvari iz naših soba?

"Sve račune ćemo ispostaviti nadležnim institucijama kojima ovim putem poručujemo da se ozbiljnost ne pokazuje preko leđa studenata. Ovakav odnos prema studentima je samo jedan od razloga zašto je sve manje studenata u domovima svake godine, a vjerujemo da će naredne biti još manje", rekao je na kraju Kenan Velagić iz Udruženje studenata SC Sarajevo.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.