17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Čović i Field: Osigurati integritet i demokratičnost izbornog procesa

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je danas s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewom Fieldeom o političkoj situaciji, a Čović je ocijenio i da je potrebno osigurati integritet i demokratičnost izbornog procesa.

Iznio je mišljenje da je posebno važno fokusirati se na programska pitanja i rješenja kompatibilna procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, što podrazumijeva nastavak i intenziviranje svih započetih reformi neposredno nakon izbora.

U tom smislu nužno je da institucije, kazao je Čović, na svim nivoima vlasti nastave nesmetano ispunjavati reformske obaveze, s posebnim naglaskom na one koje se vežu za evropski put BiH. Čović je istaknuo da je sa stanovništva poštovanja principa ustavnosti, demokratičnosti i vladavine prava važno osigurati zaštitu načela legitimnog predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u praktičnom-političkom djelovanju, bez obzira na to što nisu usvojene izmjene Izbornog zakona.

- OGLAS -

Nivo poštovanja tih načela suštinski će predodrediti stepen efikasnosti i uspješnosti BiH u realizaciji njenih pristupnih obaveza u oblasti evroatlantskih integracija, smatra član Predsjedništva BiH, a time i rješavanju svih pitanja važnih za unapređenje kvaliteta života i standarda svih bh. građana.

Kada je u pitanju put BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) Čović je ocijenjeno da je potrebnim dodatno intenzivirati sve aktivnosti, kako bi se odmah nakon oktobarskih izbora aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP), saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ambasador Field ponovio je uvjerenje da referendumska odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije neće uticati na odnose dvije zemlje, te je istakao da će podrška iz Londona ubrzanijem kretanju BiH prema EU i NATO-u u budućnosti biti još značajnija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA