12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

U Program sanacije deponije Smiljevići uloženo 7,7 miliona KM

U okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići, koji već duži vremenski period predstavlja problem stanovnicima okolnih naselja, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović je kazao da postoje dva problema, a to su deponijski gasovi i prečišćavanje procjednih voda sa deponije.

On je u razgovoru za Fenu pojasnio da je nakon problema koji su nastali usljed iskopavanja po nalogu Tužilaštva BiH i ugrožavanja stabilnosti deponije, Vlada KS 2016. godine donijela Program sanacije i proširenja deponije Smiljevići za period 2016-2020.godina, u kojem su sadržane brojne mjere i radovi koje treba realizovati.

U Budžetu KS svake godine osiguravaju se sredstva za realizaciju aktivnosti planiranih Programom sanacije, prije svega za unapređenje sistema otplinjavanja, rekonstrukciju i ponovno puštanje u pogon uređaja za prečišćavanje procjednih voda, izgradnju sanitarnih ploha za odlaganje otpada, izgradnju novih sadržaja neophodnih za smanjenje količina otpada za odlaganje (deponija inertnog materijala, postrojenje za reciklažu građevinskog otpada), kao i niz drugih projekata.

- OGLAS -

– U periodu 2016-2018. godine za realizaciju Programa sanacije uloženo je 7.700.000 KM – naglasio je Filipović.

Što se tiče otplinjavanja, dodao je, generalno problem je nemogućnost pristupa devastiranoj površini, budući da Tužilaštvo nije zaključilo predmet. Nemogućnost uvezivanja plinske i infrastrukture procjednih voda, na površini na kojoj su vršena iskopavanja, kako bi se neutralisali štetni uticaji na okolno stanovništvo i okoliš generalno, kreira dodatne probleme na ovoj lokaciji i usporava cjelokupnu sanaciju.

– Iz tog razloga je premijer Kantona Sarajevo 25. marta uputio Tužilaštvu BiH zahtjev za informaciju o stanju predmeta – naveo je ministar Filipović.

Što se tiče procjednih voda sa odlagališta, rekao je, trenutno su u toku radovi na monitoringu procjednih voda, te druge pripremne radnje za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje procjednih voda, prenosi FENA.

– Obavezan uslov za realizaicju ovog projekta je izgradnja kolektora Zabrđe Rajlovac, jer više stotina objekata na ovoj lokaciji nije povezano na kanalizacioni sistem, u koji se trebaju ispuštati i procjedne vode sa deponije – naglasio je on.

Također, u saradnji sa Svjetskom bankom pripremljena je Preliminarna studija izvodljivosti “Smanjenje nastanka procjednih voda na RCUO Smiljevići”, a nalazi Studije, zaključio je, bit će uzeti u obzir, da bi se odabrala ispravna tehnologija za prečišćavanje procjednih voda sa deponije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA