9 C
Sarajevo
20.04.2024

Prve žrtve vrućine u Italiji, požari u Španiji i Francuskoj

Najmanje tri osobe stradale su zbog velikih vrućina u centralnom i sjevernom dijelu Italije, dok je u Milanu za 35 posto povećan broj osoba koje se bolnicama i zdravstvenim ustanovama obraćaju zbog tegoba nastalih usljed visokih temperatura.

U tom gradu je značajno povećano i korištenje električne energije zbog rada klima-uređaja, zbog čega povremeno dolazi do „zamračenja“ prodavnica i restorana, prenosi Reuters.

Sa druge strane, stotine vatrogasaca bore se sa požarima na jugu Francuske, posebno u pokrajini Gard, gdje je registrovano čak 45,9 stepeni i gdje je izgorjelo oko 600 hektara zemlje i uništene desetine kuća i vozila, kako tvrde nadležne službe.

- OGLAS -

U gašenju požara učestvuje 700 vatrogasaca i 10 aviona, a zatvoreno je nekoliko puteva.

Francuski mediji prenijeli su da je jedan muškarac uhapšen zbog izazivanja požara u Gardu.

U Parizu je, također, izmjerena rekordna temperatura u ovoj godini, a vlasti su izdale zabranu vožnje starijih automobila kako bi se bar malo suzbilo zagađenje izazvano vrućinama.

Širom Španije zabilježene su veoma visoke temperature od 43 stepena u pojedinim područjima.

U 40 od ukupno 50 španskih regija na snazi je crveni meteoalarm, dok se razmatra proglašenje ekstremno rizičnog stanja u sedam regija.

Na sjeveroistoku Španije, u Gironi, temperatura je dostigla 43,9 stepeni, dok je katalonska vlada saopštila da je uspjela obuzdati 90 posto požara koji su zahvatili više od 60 kvadratnih kilometara zemljišta u sjeveroistočnoj pokrajini Tarragona.

Kako je navedeno, aktivna su još dva požara u centralnom dijelu Toleda.

I u Velikoj Britaniji danas je najtopliji dan od početka godine, sa temperaturama koje dostižu 35 stepeni.

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je da je 2019. godina na putu da bude najtoplija godina, dok bi period od 2015. do 2019. godine bio proglašen za najtopliji petogodišnji period.

Ta organizacija je navela i da je toplotni talas koji je pogodio Evropu, „apsolutno dosljedan“ ekstremima koji su povezani sa utjecajem emisije gasova u uslovima “staklene bašte”, prenosi Al Jazeera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA