Vijesti
Švarc Šiling za Face: Tramp i Putin su se dogovorili oko Bosne, Balkana, Srbije i Kosova! Jedno se priča u diplomatskim,.drugo u NATO krugovima. Odluke međunarodne zajednice štete Bosni! Dodik hoće bez rata da ostvari ciljeve Velike Srbije!

Čelično načelo Zapada da se nove etničke podjele moraju izbjeći po svaku cijenu više se ne primjenjuje. Predsjednici Kosova i Srbije su, prema svim raspoloživim informacijama, postigli “dogovor”: Kosovo će predati Srbiji područje sjeverno od Mitrovice sa većinskim srpskim stanovništvom, dok će područja sa većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije u dolini Preševa biti predata Kosovu. Lobisti su dobro obavili svoj posao.

Ovo bi Srbiji donijelo članstvo u EU, a Kosovo bi bilo priznato i dobilo bi mjesto u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Dvojica mojih bivših kolega Paddy Ashdown i Carl Bildt – nekadašnji visoki predstavnici u BiH – zajedno sa mnom su u avgustu 2018. poslali “otvoreno pismo” ministrici vanjskih poslova EU Federici Mogherini i upozorili da se ne smije otvarati Pandorina kutija teritorijalne razmjene. I to zato što to ide na ruku separatističko-nacionalističkim snagama, ne samo u regionu – posebno u Bosni i Hercegovini – nego i u mnogim drugim zemljama.

To bi otvorilo put još većim poremećajima koji se rijetko završavaju bez rata. Veoma iznenađuje da političari Evropske unije u Briselu, koji strogo odbacuju politiku promjene granica po etničkom principu, danas ne vide ovu opasnost i smatraju da su takva rješenja moguća. Koji su razlozi doveli do toga? Postoje spekulacije da Trump slijedi “dogovor” sa Putinom o podjeli utjcaja na Balkanu između dvije velike sile Rusije i SAD-a.

Prema formuli: Kosovo ide u NATO a Srbija ostaje pod uticajem Rusije, zajedno sa jasnim odbacivanjem članstva u NATO-u. Time on destabilizuje region, posebno Bosnu i Hercegovinu, jer ovdje ton određuje politički lider iz Republike Srpske, sada predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Postoje i spekulacije, posebno prisutne u krugovima NATO-a, da Trump želi da obje zemlje, i Kosovo i Srbiju, vidi u NATO-u ali i da želi da ograniči ruski utjcaj na Balkanu. To bi eventualno moglo biti objašnjenje za promijenjenu poziciju EU.

Kako god bilo, preostaje mi samo da apelujem na Vijeće Evropske unije i Evropsku komisiju da prizovu evropske vrijednosti i da se prisjete sistema vrijednosti na kojem počiva EU. Ako se to ne dogodi, onda nas ne treba čuditi kada, zbog pogrešnih političkih odluka, ponovo budemo suočeni sa talasima izbjeglica i mukama gladnih i siromašnih. U slučaju pogrešnog razvoja događaja, krhotine u Evropi neće pokupiti zemlje koje crtaju nove granice, već Evropska unija!

Ja sam jos prosle godine ukazao na opasnosti po Balkan u slucaju da dodje do razmjene teritorija i prekrajanja granica po etnickim linijama izmedju Srbije i Kosova. To se narocito odnosi na Bosnu i Herzegovinu, gdje Dodik vec godinama prijeti referendumom i otcjepljenjem RS-a. Nedavno je jasno najavio da ce, u slucaju da Kosovo bude priznato od strane UN-a, RS krenuti istim putem. Ide tako daleko da sada predvidja da ce i Hrvati u BiH krenuti istim putem.

Na slican nacin je u 90im poceo strasni rat u Bosni. Sada Dodik povlaci pogresne paralele sa Kosovom i najavljuje da ce ondasnje ciljeve ostvariti, ovaj put cak i bez rata.

Nezavisnost BiH je ugrozena samim tolerisanjem ovakvih igara i, prije svega, stavom Medjunarodne Zajednice, koja ne primjecuje da upravo njihove pogresne odluke jos vise stete nezavisnosti BiH.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.