17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Dušan Janjić: Neće doći do formiranja vlasti u BiH, svima odgovara takvo stanje

Do kraja ove godine neće doći do formiranja vlasti na nivou BiH, kaže za Insajder Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda i pojašnjava:

– Koliko vidim i Rusima i Turcima i Zapadu odgovara takvo stanje, a u BiH niko tu nije samostalan. Zapadnjaci su postigli to što im treba i sad mogu da idu na izbore i da ih kažnjavaju. Oni su pritiskom postigli ono što su htjeli od Dodika, a opozicija je ponovo izgubila. Sada tu nema rješenja. Šarović nije rješenje, već su potrebni novi izbori, a njih nema do pred kraj sljedeće godine, da se uz lokalne održe i vanredni parlamentarni izbori.

Janjić smatra da je uzrok blokade neiskrena koalicija u kojoj sva tri partnera kupuju vrijeme da bi ostali mirni, a nijedan od njih nema samostalnost odlučivanja.

- OGLAS -

– HDZ je nema, Dodik duplo nema zbog Moskve i Beograda, a Izetbegović nema zbog Ankare i unutarbošnjačkih odnosa. Po mom mišljenju oni dobro znaju da i ako bi formirali Savjet ministara, to ne bi bio uspješan SM i da im je bolje da ponove izbore. Ipak su oni majstori izbora, to barem znaju da rade – kaže Janjić.

On ističe da je pitanje programa reforme odbrane završeno, prenosi Oslobođenje.

– Zapad je uspio da postigne svoj cilj, a Rusija neće dozvoliti dalje ustupke. I ovo je istolerisala više zbog opstanka Turske u NATO nego zbog Bosne, zaključuje Janjić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA