23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

Sindikati obrazovanja USK najavili proteste i štrajk

Razlog je nezadovoljstvo današnjom odlukom kantonalne vlade o utvrđivanju osnovice za isplatu plate prosvjetnim radnicima do kraja godine.

Predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić rekla je kako su ovi potezi uslovljeni nezadovoljstvom zbog odluke Vlade USK o akontativnoj osnovici u visini od 290 KM.

Mi smo još prošle sedmice pregovarali o osnovici i kantonalna vlada je ovu odluku mogla donijeti tada, a ne da se čeka kašnjenje plate srednjem obrazovanju od šest dana, osnovnom od dva, odnosno 32 dana od zakonskog roka. Zbog toga smo ogorčeni ovom odlukom – ustvrdila je Hadžić.

- OGLAS -

Dodala je i kako „već postoji Odluka da je osnovica 302 KM za sve korisnike kantonalnog budžeta, koji su u maju imali platu s tom osnovicom, a akontativno se donosi odluka o kršenju Kolektivnog ugovora i da osnovica za prosvjetne radnike ostaje 290 maraka“.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić odmah je najavio sindikalne akcije, odnosno proteste i štrajk.

– Sindikati će zajedno već iduće sedmice organizirati proteste. Nakon toga idemo sa svakodnevnim štrajkovima upozorenja, do ispunjenja zakonskih odredbi za pokretanje generalnog štrajka – istakao je Fajić.

Iz sindikata su apostrofirali kako ovakve odluke nemaju nikakvu političku pozadinu, nego da se isključivo radi o insistiranju i borbi za poštivanja prava i dostojanstva prosvjetnih radnika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA