12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ćamil Duraković ima poruku za bh. dijasporu: Glasajte, vaš listić će biti važeći (VIDEO)

Njihovi glasovi će, kako je pojasnio, biti priznati čak i ukoliko je pošta s njihovim izbornim materijalom kasnila.

“Oni koji su se registrovali da glasaju putem pošte, posebno one u Americi, Kanadi i Australiji, moraju znati da, ukoliko ste dobili materijale kasno, nakon 15. novembra, uredno možete i trebate glasati kao da ste ih dobili na vrijeme. Pakujete to u bijelu kovertu, kopirate ličnu kartu, potpisujete dokument koji ste dobili u materijalu od Centralne izborne komisije (CIK) i to šaljete na ambasade ili diplomatsko-konzularna predstavništva. Time ste kao građanin ispunili svoju dužnost”, pojasnio je Duraković.

Podsjetimo, Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) tražeći da se pokrene istraga o osobama koje su glasale na lokalnim izborima u nedjelju, 15. novembra, u Srebrenici, bez važećih dokumenata BiH.

- OGLAS -

 

 

 

“Jednom za sva vremena trebamo pokazati da propusti u izbornom sistemu ne smiju biti dozvoljeni. Uvjereni smo da ćemo dobiti ovu bitku”, poručio je Duraković.

Kazao je kako je mnogo apsurda i propusta na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH kada je riječ o Srebrenici te da se nada da će im upravo to donijeti pravdu.

“Prvo, apsurdno je da je CIK poslao poštu 26. oktobra, što vidimo na kovertama koje ste nam fotografisali i slali, dakle to je već kasno poslano i nije čudno da vam tek sada pristižu glasački listići. Još je apsurdnije da je nekoliko bh. građana iz Srebrenice poslalo nama glasački materijal u slikama, gdje piše da glasaju za druge općine, a ne za Srebrenicu. Dakle, uredno su se registrovali da glasaju za Srebrenicu, a na njihovom glasačkom materijalu stigli su materijali za druge općine”, govori Duraković.

Smatra kako je to neko uradio svjesno i da mora odgovarati za to.

“To je neko radio svjesno i CIK to mora ispitati. Ono što smo postigli našom borbom poslije izbora jeste da je jučer CIK donio odluku o istrazi kada su u pitanju izbori u Srebrenici”, kazao je Duraković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA