12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Austrija uvodi digitalni porez velikim internetskim kompanijama

Austrija je najavila da će uvesti novi porez velikim internetskim kompanijama poput Googlea i Facebooka nakon što nije prošao plan uvođenja digitalnog poreza na razini Europske unije, priopćila je austrijska vlada.

Njime se planira od 2020. godine oporezivati prihodi kompanija od internetskog oglašavanja i to po stopi od 5 posto. Taj porez plaćat će digitalne kompanije s globalnim godišnjim prihodima od najmanje 750 milijuna eura, od čega najmanje 25 milijuna eura ostvaruju u Austriji.

– Očekujem da će nam se pridružiti mnoge zemlje članice u oporezivanju internetskih divova. To je korak prema većoj razini pravednosti – rekao je u srijedu austrijski kancelar Sebastian Kurz na novinskoj konferenciji na kojoj je predstavio zakon koji tek treba odobriti parlament.

- OGLAS -

Trenutno te kompanije plaćaju u prosjeku 0,8 posto poreza, prenosi SEEbiz.

Francusko-njemački prijedlog za uvođenjem europskog digitalnog poreza propao je na sastanku europskih ministara financija u ožujku, budući da su zemlje poput Irske, Švedske i Danske uskratile svoju podršku. Plan je također uključivao limit od 750 milijuna eura prihoda, no predložena porezna stopa bila je 3 posto.

Kao dodatak porezu na internetsko oglašavanje, austrijska vlada planira uvesti i oporezivanje privatnog najma koji se nudi na platformama poput Airbnba. Platforme će morati poreznim vlastima dati podatke o transakcijama koje dogovore stanodavci te će biti odgovorne ako oni ne plaćaju porez.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA