Vijesti
Teška noć za dio građana BiH: U pripravnosti i akcije evakuacije, puni se 32.000 vreća s pijeskom (FOTO)
# FUCZ

Zbog kiše koja od jučer pada na području Unsko-sanskog kantona došlo je do porasta vodostaja rijeka Une i Sane a u toku noći i sutrašnjeg dana očekuje se dodatno povećanje vodostaja.

Prema predviđanjima najviše padavina i rast vodostaja Sane i njenih pritoka predviđa se u Sanskom Mostu zbog čega je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u ovu općinu uputila svoje timove.

FUCZ / 

Stotinu pripadnika FUCZ sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva. Agencija za vodno područje rijeke Save ustupila je 32.000 vreća pripadnicima FUCZ koje će se večeras puniti pijeskom i rasporediti na kritičnim tačkama.

FUCZ / 

Zbog izlivanja rijeke Sane u Blagaju kod Bosanskog Novog, u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Iz korita su se izlile i rijeke Una, Japra i Vojskova.

FUCZ / 

Kada je riječ o vodostaju Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja od 450 centimetara, vanredne na 510 centimetara, a stanje elementarne nepogode kad vodostaj dostigne nivo od 540 centimetara.

Nabujala Vrbanja je odnijela privremeni pješački most u Čelincu, a u 22.10 oglasile su se i sirene za uzbunu. Put prema Banjaluci je zatvoren.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.