7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Turska pozvala međunarodnu zajednicu da osigura primirje u Libiji

Turska je u nedjelju pozvala međunarodnu zajednicu da što prije poduzme potrebne korake kako bi se okončala vanjska podrška koja se pruža Khalifi Haftaru u Libiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je u saopćenju “najoštrije osudilo” zračni napad snaga lojalnih generalu Haftaru na vojnu školu na jugu libijske prijestolnice Tripolija.
U napadu je poginulo 30 osoba, uglavnom učenika, a 33 ranjeno.

Turske vlasti su pozvale međunarodnu zajednicu da hitno poduzme korake kako bi se zaustavili napadi Haftarovih snaga i osiguralo primirje u Libiji.

- OGLAS -

Turska je također poručila da će i dalje ulagati napore u okviru solidarnosti sa međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva Libije (UMH).

Haftar je 12. decembra objavio da je naredio svojim snagama da započnu “odlučnu bitku” za zauzimanje Tripolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada traje borba za dominaciju između rivalskih tabora sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom “Borkan al-Ghadab”.

Prema podacima UN-a, više od 1.000 ljudi je ubijeno, a najmanje 5.000 ranjeno od početka operacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA