2 C
Sarajevo
27.04.2024

SAD pokreću novi projekat o “energetskoj sigurnosti” partnerskih zemalja

To se navodi u zahtjevu za informacijama vezanim za budući projekat. RT se upoznao sa dokumentom.

Kao što je napomenuto, navedeni ciljevi u okviru projekta Ulaganje u razvoj energetskih sredstava planirano je da se postignu podržavanjem investicija u svim sektorima energetskog sektora, „uključujući postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije, mreže za distribuciju električne energije, obnovljive izvore energije, izvori energije, povećana potražnja i opskrba vodom i sanitarna infrastruktura “. Predlaže se da se posebna pažnja posveti prijedlozima infrastrukture koji zahtijevaju značajna ulaganja.

Dobavljači moraju odrediti obim investicionih projekata u energetskom sektoru u sljedećim zemljama: Azerbejdžan, Albanija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Kosovo, Moldavija, sjeverna Makedonija, Srbija i Ukrajina.

- OGLAS -

Naglašava se da bi rad trebao pomoći u otvaranju tržišta za američko poslovanje i tehnologiju.

“Aktivnosti bi trebale direktno ili indirektno podržati ciljeve agencije smanjenjem ovisnosti o uvozu energetskih resursa, ograničavajući time štetni utjecaj stranih vlada ili drugih aktera na domaće poslove, kao i povećavajući nacionalnu samodostatnost i pozitivno utječući na sigurnost opskrbe energijom “, kaže se u dokumentu.

Istovremeno, agencija je rekla da partnerske zemlje u evropskom i evroazijskom regionu ovise o uvozu nafte i plina uglavnom iz Rusije. Stoga će ulaganja u energetski sektor ovih država, prema američkim stručnjacima, “direktno utjecati na povećanje sigurnosti i pouzdanosti opskrbe”, a također će smanjiti ranjivost na “političko uplitanje”.

Godine 2020. Sjedinjene Države objavile su planove za proširenje suradnje između Europske unije i država partnera kako bi oslabile poziciju Rusije na europskom tržištu i diverzificirale zalihe goriva.

Uz to, američki Stejt department rekao je da će nadgledati završetak plinovoda Sjeverni tok 2 i, ako je potrebno, razmotriti pitanje nametanja sankcija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA