8 C
Sarajevo
16.04.2024

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann posjetila Visoko

Hartmann je upoznata s administracijom Gradske uprave, načinom pružanja usluga građanima, a predstavljeno je i sve ono što čini Visoko turistički posebnim i investicijski pogodnim za ulaganja, saopćeno je iz Grada Visoko.

U okviru posjete, Hartmann je obišla i građevine u centru grada iz austrougarskog perioda i Trg žrtava genocida u Srebrenici sa šetnicom, gdje je položila cvijeće.

Upriličen je obilazak i arheološkog područja Mili, krunidbenog i grobnog mjesta bosanskih kraljeva, proizvodnog pogona austrijske firme JuA Frischeis, lokaliteta Ravne, Starog grada Visoki i OŠ “Kulin ban”, gdje su učenici i nastavnici pripremili prigodan program na njemačkom jeziku.

- OGLAS -

– Prošla sam mnogo puta kroz Visoko, ali nisam nikad bila u gradu i malo sam se pripremila, ali toliko informacija o razvoju grada sam sada dobila i stvarno sam oduševljena. Posebno mi je drago da imamo ženu gradonačelnicu. Vidi se želja za saradnjom i sa drugim gradovima i općinama Bosne i Hercegovine. Ja mislim da je to jako važan signal za Evropsku uniju. Jako mi je drago da je čitav pristup ove države, ljudi prema Austriji jako pozitivan – kazala je ambasadorica Ulrike Hartmann te istaknula želju za saradnjom u konkretnim projektima.

– Nije riječ samo o novcu i koliko negdje investiramo, nego i o već pomenutim signalima što je neka vrsta saradnje. Vidjet ćemo kako i u budućnosti možemo da sarađujemo – dodala je Hartmann.

Gradonačelnica Babić je naglasila da Visoko želimo biti primjer drugim općinama i gradovima Bosne i Hercegovine kako treba da funkcioinira lokalna samouprava, kako treba da sarađuje izvršna i zakonodavna vlast, te kako treba da se rješavaju osnovni životni problemi građana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA