10 C
Sarajevo
19.04.2024

Savjeti ortopeda: Kakvu modernu obuću nositi, a kakvu izbjeći

Koliko često razmišljate o tome da vaš modni izbor utiče na vaše zdravlje? Kada vam pete utrnu zbog novog para obuće ili vas zaboli rame jer ste cijeli dan nosili novu tešku torbu postaćete svjesni da ste napravili grešku. Samo zbog toga što vam se dopada novi trend obuće ne znači da svi ti novi stilovi čine dobro vašim nogama, leđima i držanju.

“Neki trendovi obuće čine loše stvari za tijelo”, rekao je za Who What Wear ortoped Miguel Cunha. On je izdvojio nekoliko trenutno modernih vrsta obuće koje nijesu najbolji izbor za stopala i predložio kakvom vrstom obuće bi se mogle zamijeniti. Naravno, to ne znači da treba da spalite obuću koju ljekar ne preporučuje, ali svakako možete razmisliti koji par ćete odabrati ako dugo treba da ostanete na nogama. 

Dobre za izbjegavanje: Čizme sa tankim štiklama

- OGLAS -

Pouzdane čizme do članka veoma su moderne, ali nijesu sve napravljene podjednako. Cunha toplo savetuje uzdržavanje od onih čija je potpetica viša od oko četiri centimetra. Što je peta viša, to su kraći koraci, što znači i veći pritisak na stopala. Ona vam pomjera težište, stvarajući nepotreban pritisak na koljena i donji dio leđa.

  

Umjesto njih: Gležnjače sa stabilnom potpeticom

„Lagana peta stvara manje stresa Ahilovoj tetivi, a kvadratni okvir nožnih prstiju pomaže u sprečavanju problema sa stopalima“, objašnjava ortoped.

  

Dobre za izbjegavanje: “Čarapa” patike

Balenciaga “čarapa” patike pokrenule su takav trend sličnih patika. Pleteni gornji dio koji ‘obgrli’ stopalo i članak veoma je udoban, ali on zapravo ne pruža podršku stopalima i člancima. 

  

Umjesto njih: Mokasine

Ravne cipele, poput mokasina,  dobijaju znak A + zbog toga što su dobre za noge. Cunha objašnjava kako „imaju daleko više apsorpcije udara, ne savijaju se lako i daju veću podršku stopalu, što rezultira manjim bolovima“. 

  

Dobre za izbjegavanje: Kaubojske čizme sa šiljatim vrhom

Kaubojske čizme su preplavile modnu scenu prošle jeseni, tako da su velike šanse da ih već imate. Apsolutni su hit i ove godine, ali postoji jedan problem: malo mjesta za nožne prste. Cunha objašnjava da “to nije prirodni oblik stopala”.

  

Umjesto njih: Čizme sa četvrtastim vrhom

Ljekar bezrezervno podržava čizme sa četvrtastim vrhom. Za nijansu su čak modernije od ‘kaubojki’.

  

Dobre za izbjegavanje: Potpuno ravne sandale i papuče

Cunha preporučuje izbjegavanje potpuno ravnih sandala i papuča u kojima stopalo klizi jer će doprinijeti nekim prilično neprijatnim problemima kao što su bolovi u tabanima, zadnjem dijelu pete, potkoljenica, koljena i u leđima. 

  

Umjesto njih: Mala potpetica

Nošenje male potpetice je bolje. Potražite one koje su visoke makar dva i po centimetra. Takva obuća stvara manju napetost u Ahilovoj tetivi i osjećaćete se ugodnije. Pored toga ‘bakine’ cipele trenutno su u modi.

  

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA