Vijesti
Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Aleksandra Vučića Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je predmet protiv Aleksandra Vučića, aktuelnog predsjednika Srbije, potvrđeno je za politicki.ba iz više izvora.
#

Akt broj T20 O KTA 001948920 zaveden je i prikupljaju se saznanja. 

Predmet je formiran po prijavi Sejfudina Tokića.

On je, kao predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, pred kraj prošle godine podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Vučića.Tokić smatra da je Vučić, kao predsjednik Kluba poslanika Srpske radikalne stranje, tada najjače partije u Srbiji u govoru u Skupštini Srbije 20. jula 1995. godine, izjavom: „Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana. Pa da vidimo sme li se tako međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati s sprskim narodom“, podstrekivao na (dalje) činjenje ratnih zločina.

Osim ove inkriminacije, u krivičnoj prijavi Tužilaštvu BiH, koju je sačinio advokat Nikica Gržić, navedeni su i drugi dokazi zbog čega se Vučić treba procesuirati.

"Odlučio sam se za ovaj čin jer smatram da moramo zatvoriti jedno od najkrvavijih poglavlja čovječanstva od stranica najtežih ratnih zločinaca“, rekao je Tokić u oktobru prošle godine na press konferenciji gdje je objavio da je podnio prijavu. Kao dodatni motiv on je naveo stalno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što i Vučić čini, kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja. 

"Za mir i stabilnost, prvenstveno u interesu sprskog, ali i svih naroda koji žive u ovoj regiji, važno je da ova prijava dobije adekvatan epilog u pravosuđu“, istakao je Tokić tada. 

Prema informacijama politicki.ba, Tokićev pravni tim insistira i da Tužilaštvo BiH ispita šta je na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, Vučić tačno radio na Jevrejskom groblju. 

O tome je posebno detaljno u javnosti govorio njegov tadašnji šef, a aktuelni ideološki guru - Vojislav Šešelj. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.