12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Komšić i Orepić razgovarali o Pelješkom mostu, razgraničenju, Trgovskoj gori i NATO putu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je zastupnika u Saboru Republike Hrvatske i predsjednika stranke Nova politika Vlahu Orepića.

Sagovornici su razgovarali o nizu otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Posebno je istaknuta potreba obnove razgovora između članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao institucije s ustavnim ovlastima za vođenje vanjske politike, i visokih zvaničnika Republike Hrvatske u cilju rješavanja otvorenih pitanja dvije zemlje, s naglaskom na rješavanje o razgraničenju na moru.

Istaknuta je potreba dijaloga i dogovornog rješavanja tog, ali i svih drugih otvorenih pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

- OGLAS -

Sagovornici su se složili s činjenicom da je neosporno pravo Republike Hrvatske da izgradnjom Pelješkog mosta infrastrukturno poveže dijelove svog teritorija, ali uz nužnost rješenja razgraničenja na moru između dvije suverene i prijateljske države, odnosno uz uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, tj. bez ugrožavanja svih prava koja joj pripadaju prema Konvenciji UN-a o pravu mora.

Osim navedenog, na sastanku je razgovarano i o drugim otvorenim pitanjima između dvije zemlje, kao što su pitanje granice na rijeci Uni, korištenja akumulacije Buškog jezera, pitanje eventualnog odlaganja radioaktivnog otpada uz granicu Bosne i Hercegovine na lokaciji Trgovska gora u Republici Hrvatskoj, te pitanje nevraćene imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Također, na sastanku je razgovarano i o NATO perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i potrebi saradnje na sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku, kao što je pitanje migrantske krize.

Na sastanku je bilo govora i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, njihovom povratku u Republiku Srpsku, kao i problemu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o problemu gašenja proizvodnje u kombinatu „Aluminij“ u Mostaru i svim posljedicama koje sobom nosi gašenje proizvodnje.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine Mario Pejić i član Upravnog odbora Marinko Pejić.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA