15 C
Sarajevo
28.03.2024

Država treba da dokaže svojinu nad crkvama

Predstavnici Vlade otvoreni su za razgovor o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, rekao je član ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), advokat Dragan Šoć, nakon sastanka u Vili “Gorica”.

“To mi tumačimo kao pokazivanje dobre volje da se problem riješi onamo gdje je njegov izvor, a njegov izvor je u Zakonu”, rekao je Šoć nakon petosatnog sastanka ekspertskih timova Vlade, MCP i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Vicepremijer Zoran Pažin, kazao je da je dijalog ekspertskih timova protekao u duhu uvažavanja i otvorenosti za argumente druge strane. 

- OGLAS -

“Argumenti koje smo čuli su stručni, iako su međusobno suprotstavljeni, ali vjerujem da ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja, zbog čega smo se i dogovorili da nastavak dijaloga bude naredne sedmice”, rekao je Pažin, objavila je Vlada na Tviter nalogu.

Više učesnika sastanka koje su “Vijesti” kontaktirale nije bilo spremno da govori o detaljima sastanka, navodeći da su izjave Šoća i Pažina sve što se može reći za sada.

To je prvi ekspertski sastanak tima Vlade i MCP nakon razgovora vladinih i zvaničnika Mitropolije. 

 
Šoć je u izjavi novinarima rekao da je dogovoreno da sljedeći sastanak bude naredne srijede, a da predstavnici Vlade u međuvremenu daju komentar na predlog za izmjene i dopune Zakona, koje im je MCP podnijela na prethodnom sastanku.

“Očekujemo da daju i eventualne kontra predloge na naš predlog”, kazao je Šoć.

On je objasnio da je suština izmjene koje je tražila Mitropolija da se članovi 62, 63 i 64 Zakona promijene tako da, umjesto da se stvori pretpostavka državne svojine, “stvar vrati u poredak koji postoji u Crnoj Gori”.

“A to je da onaj ko osporava nečiju svojinu, ima mogućnost da to osporavanje dokaže i u redovnom pravnom postupku”, rekao je Šoć.
Pojasnio je da suštinski žele da osnaže pravni poredak Crne Gore koji kaže “da svako ko osporava nečije pravo svojine mora to da dokaže pred sudom”.

“Ono što važi za bilo kog građanina ili pravnog subjekta u Crnoj Gori, mora da važi i za državu, jer ona ovdje nije sila, nego jedan od subjekata prava. Pa, ako oni vjeruju u svoju argumentaciju, neka je izlože pred sudovima Crne Gore”, istakao je Šoć.

On je u ime delegacije i crkve apelovao da građani svojom snagom i brojnošću na sledećim litijama pokažu da i dalje podržavaju legitimne zahtjeve crkve.

“Vjerujem da će to doprinijeti da u sljedećim razgovorima konačno predstavnici Vlade shvate da problem nije u tome kako će se Zakon primijeniti, nego u samom Zakonu. Vjerujem da će to dati konačno neki pozitivan rezultat”, istakao je Šoć.

Na čelu ekspertskog tima MPC je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije Velibor Džomić, a u timu su, pored Šoća i advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Vladimir Leposavić i Damjan Ćulafić.
U ekspertskom timu Vlade su potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i pravnik Srđan Spaić.
Premijer Duško Marković juče je ponovio da Vlada vodi dijalog sa SPC oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti u vezi sa pitanjima za koja crkva ukazuje da su problematična, a ne oko toga da li će Zakon biti primjenjivan.

„Dijalog se ne vodi da biste nekom obezbijedili privilegovan status u pravnom sistemu. Zakon se mora primjenjivati na sve, biti jednak za sve. To nije moja ili pozicija ove Vlade, to je Ustavno određenje“, rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije o auto-putu.

On je dodao da su SPC i njene eparhije u Crnoj Gori do sada bile izvan zakona, a da razloga za to postoji više i stoga nije ni čudo zbog čega ovako tvrdo brane svoju poziciju.

„Ali paralelno sa dijalogom, Zakon se mora primjenivati na sve i dobro je da smo na tom putu primjene zakona i poštovanja zakona pa i kada je u pitanju SPC. Samo za 62 službenika koja su prijavili ovih dana Poreskoj upravi naknadno, kao rezultat institucionalne kontrole, duguju državi odnosno trezoru preko dva miliona eura poreza i doprinosa“, rekao je Marković.

Litije se zasad nastavljaju, premijer najavio zabranu ako se pojavi virus

Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je da će ako dođe do bilo kakvih promjena u vezi sa organizovanjem protestnih litija, o tome odmah obavijestiti javnost.

“Ukoliko dođe do bilo kakvih promjena u pogledu litija, odmah ćemo obavijestiti javnost. Do ovog trenutka nema ništa novo”, rekli su “Vijestima” iz MCP.

Premijer Duško Marković najavio je juče da će javna okupljanja biti zabranjena ako se pojavi koronavirus u Crnoj Gori. On je ukazao na ozbiljnu situaciju u regionu, činjenicu da je cijela Italija u karantinu i da su registrovani novi slučajevi u Sloveniji, Hvatskoj, BiH, Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

MCP od Božića organizuje protestne litije četvrtkom i nedjeljom zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA