11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Potresne ispovijesti odbačene djece: „Očuh ima svoga sina. Mama ima ovog najmlađeg. A mene nema niko.“

„Da sam ponovo dete volela bih da imam druge roditelje.“

Nakon što je Ljubica Vlahović objavila na Twitteru nekoliko potresnih ispovijesti maltretirane i odbačene djece sakupljenih u knjizi „Pozdravi nekog“, ova tema je naglo zaživjela na društvenim mrežama.

Knjiga „Pozdravi nekog“ je objavljena prije skoro 40 godina u Zemunu. Sastoji se od ispovijesti maltretirane i odbačene djece, koja su bila štićenici raznih centara za socijalni rad i prihvatilišta po Srbiji. Autori knjige su psiholozi Vesna Ognjenović i Budimir Nešić, koji su sakupili potresne ispovijesti i komentare psihologa koji su radili sa djecom u prihvatilištima.

- OGLAS -

Ljubica je svojom objavom na Twitteru željela da osvijesti ljude i pozove ih da pomognu onoj djeci koja danas prolaze kroz isto.

 

Porazno je čitati ovakve ispovijesti i komentare psihologa 40 godina poslije, a znati da se prava djece i njihovi osnovni uvjeti za život i dalje ne poštoju i ne omogućavaju.

  

Osmogodišnja djevojčica je rekla svom psihologu da su parkovi najbolji na svijetu jer nemaju ćoškove kao sobe…

“Jedno vrijeme smo živjeli samo otac i ja. Poslije je on doveo ženu, koja je predstavljala moju maheću. Rođenoj majci me odvodio otac u goste… Tata me je tukao sve na odmaranje: prvo tuče, pa se odmori, pa poslije opet tuče. Pobjegao sam kod mame. I ona me ponekad tuče, ali su njene batine mnogo poštenije.” – Ispod dječakove priče, socijalni radnik pribilježio je sljedeće: “Bili juče u porodici. Neće ga. Žele da ode što prije u dom.”

 
  

Kažu da su djeca najveće bogatstvo. Ipak, nisu svima. Sve ove ispovijesti i tužne priče djece iz prihvatilišta, utjecale su na njihov život i formirale ih kao ličnosti. Sa manjkom samopouzdanja, osjećajem krivnje i bijesa, mnogi od njih postali su sitni kriminalci, narkomani te su svoje živote tužno i završili.

 
  

Pogledajte nekoliko emotivnih fotografija kroz ispovijesti, koje će nadamo se podići svijest o ovom problemu. Razmislite o vašoj djeci večeras, zagrlite ih i učinite sve da se osjećaju voljeno i prihvaćeno.

 
  

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA