12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Sjeverna Koreja nazvala nove raketne probe značajnim upozorenjem Jugu

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un lično je organizirao lansiranje zbog južnokorejskog razvoja “ultramodernog naoružanja” i planova Seula da održi zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama, navodi novinska agencija. 

– Jučerašnja lansiranja dio su demonstracije moći kako bi se uputilo značajno upozorenje ratnim huškačima iz Južne Koreje – dodaje se u agencijskoj vijesti.

KCNA je aludirala na zajedničke redovne godišnje vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a, Dong-Maeeng, koje će biti održane narednog mjeseca. Iako je obim vježbi umanjen, Washington i Seul odbijaju da ih otkažu. 

- OGLAS -

Pyongyang, koga SAD često optužuju da koristi zajedničke vježbe kao opravdanje za napad na njih, saopćio je da bi, ukoliko se manevri nastave, to moglo imati posljedice po pregovore s Washingtonom.

Nakon neuspjelog samita između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u februaru, nade su porasle da bi se dijalog mogao nastaviti nakon ponovnog sastanka dvojice čelnika u Demilitariziranoj zoni između dvije Koreje krajem juna.

Dvojica čelnika usuglasili su se da nastave pregovore, iako nikakvi detalji nisu objavljeni. 

Upitan o posljedicama jučerašnjih lansiranja po razgovore, američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je kako očekuje da se novi krug pregovora održi za samo nekoliko sedmica.

Agencijska vijest KCNA ne kritikuje direktno SAD, kako bi se eventualno izbjeglo vrijeđanje Trumpa, koji je izjavio nakon junskog sastanka s Kimom da su dvojica čelnika razvila “veliko prijateljstvo”.

KCNA, umjesto toga je optužila Seul za dvostruke standarde i navodi da bi se, umjesto toga, trebao vratiti ispravnom stavu iz aprila i septembra prošle godine kada je Kim  održao samite s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae Inom, prenosi dpa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA