20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Bitcoin obara sve rekorde, vrijednost kriptovalute prvi put probila granicu od 20.000 dolara

Bitcoin se posljednjih mjeseci često spominje u raznim svjetskim i domaćim medijima, a kako i ne bi kada ova kriptovaluta doživljava svoj procvat.

Bitcoin je imao svoj ogroman rast 2017. godine kada su postignute granice vrijednosti blizu 20.000 dolara. No, ta “psihološka granica” tada službeno nije probijena, mada se na nekim mjenjačnicama 2017. godine Bitcoin mogao kupiti za više od 20.000 dolara.

No, ova godina je po mnogo čemu posebna pa je tako bila i veoma pogodna za rast vrijednosti Bitcoina. Za sve koji su već uložili ili tek planiraju uložiti novac u Bitcoin ovih je dana stigla super vijest – Bitcoin je po prvi put u historiji i službeno probio granicu vrijednosti od 20.000 dolara.

- OGLAS -

Početkom ove godine, odnosno kada je pandemija tek započela uzimati maha (mart) vrijednost Bitcoina iznosila je nešto više od 6.000 dolara. Sretnici koji su tada kupili Bitcoin sada su na ovoj valuti zaradili veliki novac. Dakako, još su sretniji oni koji su u Bitcoin investirali kada je njegova vrijednost bila svega nekoliko stotina dolara – jer se njihovi prihodi danas broje u nekoliko nula više (gledamo li iznos u kunama).

Prelazak granice vrijednosti od 20.000 dolara mogao bi biti veliki zamašak daljnjoj popularizaciji ove popularne virtuelne valute. Prema nedavnim informacijama Bitcoin bi se i službeno mogao od sljedeće godine pojaviti na berzovnim indeksima čime bi se dodatno učvrstilo povjerenje u ovu kriptovalutu. Samim time, vrijednost Bitcoina u budućnosti bi mogla još značajno narasti.

Ipak, potrebno je na pameti imati scenarij koji se dogodio na kraju 2017. godine, odnosno početkom 2018. godine. Nakon što je Bitcoin strelovito narastao brzo se i ispuhao na pomalo nezamislive vrijednosti. Ovog puta, rast Bitcoina bio je puno sporiji i staloženiji pa mnogi vjeruju kako ovog puta neće biti velikog pada.

Mnogi se čak nadaju kako je probijanje granice od 20.000 dolara tek prvi korak, no kako Bitcoin može ići i daleko više. Teško je za sada reći ko je u pravu, a ko u krivu – no naredni mjeseci itekako će pokazati putanju kojom ide Bitcoin.

 

 

 
 
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA