Vijesti
Veće organizacije podupiru manje, lokalne!
U CPCD-u prezentovani rezultati održivosti organizacija civilnog društva za 2021. godinu: Ima li napretka?
11. uslov za pridruživanje BiH EU – važan korak napretka organizacija civilnog društva!
U prostorijama Centra za promociju civilnog društva danas su prezentirani zaključci izvještaja Indeksa održivosti organizacija civilnog društva u BiH za 2021. godinu.

Prema kompletnom izvještaju, održivost organizacija civilnog društva (OCD) ostala je uglavnom nepromijenjena u 2021. godini. CPCD je, kao partnerska organizacija za BiH, pripremila Indeks održivosti organizacija civilnog društva (CSOSI) za 2021., ključni analitički alat kojim se mjeri napredak civilnog sektora na regionalnom nivou, u centralnoj i istočnoj Evropi i regiji Euroazije (E&E).

Indeks istražuje ukupno okruženje za civilno društvo, fokusirajući se na NVO pravno okruženje, organizacijske kapacitete, finansijsku održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastrukturu i javni imidž.  Indeks je razvila Američka Agencija za međunarodni razvoj u partnerstvu s lokalnim organizacijama u svakoj od zemalja u kojime se ocjenjuje Indeks.

Najmanja ocjena za finansijsku održivost

Rezultate i kompletan izvještaj predstavio je projektni menadžer u CPCD-u, Adnan Mević koji je istakao da najmanju ocjenu u ovom izvještaju ima finansijska održivost.

"Indeks održivosti organizacija civilnog društva je istraživanje koje CPCD provodi već unazad nekoliko godina, a ovo se istraživanje provodi u 75 zemalja u svijetu. BiH nije jedina, a sve se radi prema metodologiji USAID-a. Govoreći o  finansijskoj održivosti, problem je u domaćim institucijama koje finansiraju same organizacije. Dakle, vrlo često se ta sredstva dodjeljuju netransparentno, nemamo jasno određene kriterije, a i ukoliko se dodjele to su mali iznosi od kojih ne možemo očekivati neke značajnije rezultate", kazao je.

Veće organizacije podupiru manje, lokalne

Jedina karakteristika koja bilježi promjenu rezultata tokom godine bila je sektorska infrastruktura. Veće, održivije organizacije, sve više podupiru male lokalne organizacije, putem grantova i pružanju pomoći u razvoju projektnih aplikacija, praćenju i evaluaciji projektnih aktivnosti i izvještavanju.

U posljednjih nekoliko godina veće su organizacije, uz podršku stranih donatora, uspostavile razne resursne centre koji pružaju značajnu podršku manjim organizacijama. Projekti umrežavanja i partnerstva također su se uvećali, nudeći višestruke prednosti.

Mreže olakšavaju partnerstva

Partnerski projekti sve više grade kapacitete organizacija razmjenom znanja, jačanjem regionalnih mreža i povećanjem razumijevanja civilnog društva o izazovima u regiji. Mreže često olakšavaju partnerstva, studijske posjete i pripremu regionalnih izvještaja.

Projekat po metodologiji USAID-a

Organizacije civilnog društva u BiH i dalje su rascjepkane, institucionalno slabe, finansijski neodržive i uveliko ovise o političkoj i finansijskoj podršci međunarodne zajednice.

Program menadžerica USAID-a, Selma Sijerčić – Dilber je izrazila zahvalnost CPCD-u koji je kompletan proces vodio samostalno, te poručila da je CPCD postavio standarde kvalitete u realizaciji projekata.

"Kroz ovaj, ali i druge projekte pristusni su učesnici i iz vladinog sektroa. Smatram da je izuzetno važno da sve ove parametre koji su danas prezentovani shvate ozbiljno.“

Mnoge organizacije civilnog društva nastavile su pružati socijalnu i humanitarnu pomoć kao odgovor na pandemiju. Jedinstveni e-Registar udruženja i fondacija koji vodi Ministarstvo pravde BiH navodi podatak da je krajem 2020. godine, u Bosni i Hercegovini, ukupno registrovano 27.432 organizacija.

11. uslov za pridruživanje BiH EU – važan korak napretka organizacija civilnog društva

Direktorica CPCD-a, Aida Daguda u konačnici je kazala da iako su rezultati kompletnog projekta pokazali da se sve nalazi na istom nivou kao prethodne godine, važno je napomenuti da organizacijama civilnog društva treba bolje, jače i povoljnije okruženje za njihov rad.

"Postoji disbalans između onoga što radi vlast i civilna društva. Vjerujemo da taj disbalans mora biti manji. Također, jedan od 14 uslova za pridruživanje EU, tačnije 11. je vezan za pružanje poticajnog okruženja civilnom društvu uz poštovanje evropskih standarda o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja. To bi za civilna društva bilo od izuzetne važnosti“, poručila je.

Uz potencijalnu podršku i smanjenje disbalansa između rada vlasti i civilnog društva, povoljnije okruženje za rad ovakvih organizacija bilo bi od izuzetnog značaja. A samo uz jake organizacije i institucije može biti jako i civilno društvo!

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.