12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Otkrivamo: Saznajte koliko će penzije sada imati državni policajci, a kolike su im plaće

Vlada FBiH konačno je jučer na sjednici u Mostaru utvrdila mišljenje kojim su izjednačena prava za penzionisanje državnih policajaca s pravima njihovih kolega na nivou Federacije i kantona.

Četiri godine agonije

Iako su skoro četiri godine tražili da se riješi ovaj diskriminatorni odnos, Vlada je tek jučer uvažila brojne apele da im se pomogne.

- OGLAS -

Iz Sindikata su jučer kazali da su ipak, zahvaljujući Fahrudinu Radončiću, bivšem ministru sigurnosti, državni policajci dobili više penzije jer je jedini on ispunio svoje obećanje.

Ranije su državni policajci imali i do 600 maraka niže penzije u odnosu na policijske službenike u pojedinim kantonima.

Prema novoj odluci Vlade FBiH, državni policajci će sada, kako saznajemo, kada im se obračuna penzija, dobivati nepunih 68  posto svoje plaće, dok su prema starom obračunu primali 40 posto.

To znači da će sada, prema novom obračunu, na 2.400 maraka plaće primati 1.500 maraka penzije. Ranije su na ovaj iznos plaće primali 930 maraka penzije. Razlika je sada u skoro 570 maraka, zavisno od čina u kojem se policajac penzioniše.

Uostalom, državni policajac zaposlen u SIPA-i, Graničnoj policiji, ili Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, na 1.000 maraka plaće – primat će 670 maraka penzije.

Ranije primanja

Ranije je policajac MUP-a Tuzlanskog kantona u činu mlađeg inspektora sa 1.400 KM plaće prilikom penzionisanja dobijao 990 KM penzije, a granični službenik s 1.000 maraka više plaće 930 penzije.

No kada su u pitanju plaće, tu je odnos još uvijek ostao nepromijenjen. Tako policajac Federalne uprave policije (FUP) ima za 500 maraka veću plaću od pripadnika recimo SIPA-e, a kantonalni policajci za 300 maraka više.

500 maraka više plaće imaju FUP-ovci

300 maraka više plaće imaju MUP-ovci

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA