12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Konkurs za direktora FUP-a: Ko su kandidati

Do 31. decembra, kako je poznato, prijavili su se direktor Granične policije BiH Zoran Galić, zamjenici direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đuro Knežević, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Ivica Bošnjak i policijski komesar MUP Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić.

Đuro Knežević aktuelni je zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Knežević je rođen 1970. godine u Jenjiću, općina Orašje. U Orašju je i započeo svoju policijsku karijeru – u periodu od 1994. do 1997. bio je pomoćnik komandanta SGP Orašje MUP-a Herceg-Bosna, a od 1997. do 2001. načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a Posavskog kantona. Knežević je obavljao i poslove inspektora za kriminalističko-obavještajne poslove u Jedinici GP Orašje i pomoćnika načelnika TU Sjeveroistok Bijeljina. Bio je i komandant Jedinice opšte policije Brčko distrikta i pomoćnik komandanta za istrage u jedinici Granične policije Brčko. Godine 2001. diplomirao je na Fakultetu saobraćajnih nauka Univerziteta u Zagrebu. Na poziciji zamjenika direktora SIPA-e je od 2014. godine.

Zoran Galić već četiri godine direktor je Granične policije BiH. Prije imenovanja na tu poziciju, Galić je sedam godina bio komesar MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona. U policijskim strukturama je od 1991. godine, a karijeru je započeo u PS Posušje kao policijski službenik. Od 1996. radio je kao pomoćnik za graničnu policiju PS Posušje, a od 1997. kao načelnik Stanice granične policije PU Posušje. Galić je obavljao i posao inspektora za javni red i mir i poslove osiguranja u sjedištu MUP-a ZHK, komandira PS Posušje i bio vršilac dužnosti policijskog komesara MUP-a ZHK. Završio je Pravni fakultet u Mostaru i ima zvanje diplomiranog pravnika. Ministarstvo sigurnosti BiH dodijelilo mu je Zlatnu policijsku značku 2014. godine. Direktor Granične policije BiH otac je petero djece, a u slobodno vrijeme trener je kik-boksinga.

- OGLAS -

Kandidat za direktora FUP-a Ivica Bošnjak aktuelni je zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Bošnjak je profesionalnu karijeru započeo 1984. kao milicioner RSUP-a BiH, a 1988. imenovan je za pomoćnika komandanta Stanice milicije Kreševo. Poslije rata radio je, između ostalog, kao istražitelj – koordinator Odjela za unutrašnju kontrolu Državne granične službe BiH, šef Odsjeka za profesionalne standarde Državne agencije za istrage i zaštitu te načelnik Odjela za osiguranje objekata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Milan Galić trenutno obavlja funkciju policijskog komesara MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona. Galić je ranije bio šef regionalnog ureda FUP-a u Mostaru, gdje je došao sa pozicije u zapadnohercegovačkoj policiji. Suprotno njegovim protukandidatima, nema mnogo detalja iz biograje Milana Galića koji se mogu pronaći u javno dostupnim evidencijama. Prema nekim informacijama, Milan Galić je krajem 1990-ih i početkom dvijehiljaditih bio u sukobu sa međunarodnom policijom u BiH, odnosno IPTF-om, koji ga je zbog nesaradnje i sankcionirao. Od krupnijih slučajeva Galić je poznat po istrazi u predmetu „Nativa“ u vezi sa propašću JU Ljekarne ZHK i astrononomskih gubitaka u tamošnjem zdravstvu. Galić je izuzetu dokumentaciju u ovom slučaju proslijedio Tužilaštvu ZHK, no istraga je vraćena na početak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA