3 C
Sarajevo
17.04.2024

Salkić na obilježavanju 27. godišnjice zločina u Kotor Varošu: Zaborav je put u novi zločin

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je u naselju Večići kod Kotor Varoša, prisustvovao manifestaciji kojom je obilježena 27. godišnjica zločina počinjenih na području ove općine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sjećanje na žrtve je započelo dočekom oko 80 učesnika marša mira “Tihi hod za veliku bol”, koji je prije dva dana krenuo iz Karaule kod Travnika. Učesnici su pješačili stazama kojim su Bošnjaci iz Kotor Varoša u novembru 1992. godine pokušali preći na slobodnu teritoriju. Prema podacima udruženja, na ovom putu je ubijeno 175 Bošnjaka, a njih 90 je stiglo do slobodne teritorije.

Tokom 1992. godine, na području općine Kotor Varoš ubijeno je nekoliko stotina bošnjačkih civila, a porodice tragaju za kostima njih 275.

- OGLAS -

U okviru programa u Večićima, prisutnima se obratio i Salkić, koji je poručio da Bošnjaci moraju istrajati u traganju za istinom i pravdom.

“Svi oni koji nisu na putu jačanja kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni u našoj domovini i nad našim građanima, jednostavno rade protiv istine i pravde i rade za one koji zagovaraju da se zločini i zločinci ne kazne. Svako ko zarad današnjeg komfora i nekog položaja, šuti o zločinima, saučesnik je na putu zaborava. Zaborav je put u novi zločin nad našim narodom i našom domovinom”, rekao je Salkić.

Dodao je kako je zločin u Večićima, u opštini Kotor Varoš, primjer nekažnjenog zločina.

“Nažalost, ovaj zločin nije jedini, jer mnogi zločini, poput onih u Hanifićima, Vrbanjcima i Grabovici, nisu kažnjeni, a mnogi zločinci se slobodno kreću. Mi zločince svakodnevno susrećemo i oni svakodnevno utiču na naše živote na ovim prostorima”, rekao je Salkić.

Smatra kako se to treba i mora promijeniti.

“A može se promijeniti samo ako smo istrajni, savjesni i odgovorni, ali i ako svjedočimo o našim saznanjima i onome što smo vidjeli i preživjeli. Obaveza ove generacije je da obezbijedi da laž ne pobijedi istinu”, kazao je Salkić.

Dodao je kako su oni koji propagiraju laži u velikoj ofanzivi, između ostaloga, i zbog toga što mnogi koji znaju istinu, šute i povlače se pred najezdom laži.

Posebno je ohrabren što je vidio veliki broj mladih ljudi, koji su učestvovali i u trodnevnom Maršu mira.

“Uprkos svemu, Bošnjaci su se vratili u Kotor Varoš i žele u miru živjeti sa svojim komšijama, te da grade bolji život za svoje porodice i buduće generacije. To je naše opredjeljenje u cijelom bh. entitetu RS”, poručio je Salkić, navodi se u saopćenju njegovog kabineta.

Dodao je kako zbog ubijenih, ali i preživjelih, danas pozivaju i očekuju od pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini da se počinioci ovih zločina kazne, a od savjesnih komšija traže da kažu gdje se nalaze masovne grobnice, kako bi porodice svoje najmilije mogle dostojanstveno ukopati.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA