16 C
Sarajevo
16.04.2024

Kolinda: Škoro je jedan veliki eksperiment za koji Hrvatska nema vremena

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je gostovala u emisiji Točka.

Tamo je na pitanje što misli o dvojici glavnih protukandidata Zoranu Milanoviću i Miroslavu Škori odgovorila da bi jedan bilo povratak na staro, a drugi bi bilo jedan veliki eksperiment, ali, istaknula je, “Hrvatska nema vremena ni za jedno ni za drugo”.

“Milanović je povratak na staro, a Škoro eksperiment”

- OGLAS -

“Kad je riječ o toj dvojici protukandidata, odnosno nitko od nas još nije kandidat da budemo točni, jedno bi bilo povratak na staro, a drugo bi bilo jedan veliki eksperiment. Hrvatska nema vremena ni za jedno ni za drugo. Kad sam došla u Hrvatsku, zatekla sam opću apatiju, pesimizam, vrlo loše gospodarske pokazatelje. U to vrijeme kaskali smo za svima ostalima, recesija je u Hrvatskoj trajala duže barem dvije godine nego u drugim državama Europske unije.

Milanović nas je zadužio za nekih 70 milijardi kuna, podignuo PDV na 25 posto. Dakle, očito nije imao ideja kako napuniti državnu kasu i kako riješiti probleme, već podizanjem poreza, što je zastarjela i po meni neprihvatljiva metoda i treba raditi upravo suprotno. Hrvatski rejting bio je loš, kao što ste vidjeli, i podigli su nam žilet-žicu između Mađarske i Hrvatske i Hrvatske i Slovenije.

Kaskali smo u svemu, razgovaralo se isključivo o ideološkim pitanjima, a ne o životnim pitanjima. Ja sam mislila da Hrvatska može i mora bolje, da imamo, kao što sam to često ponavljala i ponavljam i sada, sve preduvjete kako bismo bili među najrazvijenijim državama u svijetu, ali očito nešto ne štima, odnosno nije štimalo u vodstvu”, rekla je.

Za Škoru kaže da je populist

Grabar-Kitarović je na pitanje kako gleda na prijedloge Miroslava Škore, koji se zalaže za neku vrstu polupredsjedničkog sustava, ili Mislava Kolakušića, koji želi čvrstu ruku i predsjednički sustav vratiti u Hrvatsku, rekla da su oni fokusirani na sebe i na svoje ovlasti, a ne na državu.

Zamoljena za komentar Škorine izjave da su Milanović odnarođena elita i da bi bili nitko i ništa bez svojih velikih stranaka poručila je kako nikada neće zanijekati HDZ. Istaknula je i kako joj nije nikakav problem biti među ljudima, već joj je to jedan od dražih aspekata njezina posla i mandata.

U intervjuu je još jednom prokomentirala Škoru, za kojeg tvrdi da je populist.

“Dva su elementa populizma koja moramo razlikovati. Jedan je taj populizam u pristupu, biti s ljudima, komunicirati s ljudima, primati njihove zahtjeve, primati ih. A drugo je populizam u sadržaju, gdje se govori o tome, a zapravo još niste sišli s pozornice. Imate ispred sebe nekoliko tisuća ljudi, a nemate nikakav osobni kontakt s njima”, rekla je.

Upitana misli li pritom na Miroslava Škoru, odgovorila je potvrdno.

“Da. Da. Što se tiče salonske politike, ja sam apsolutno protiv toga i mislim da se politika ne vodi samo iz Zagreba, nego iz svih dijelova Hrvatske i to sam pokazala izmještanjem Ureda i čvrsto stojim pri tome, koliko god to nekome bilo smiješno. Možda će se uvriježiti, evo, i estonska kolegica je to napravila. Slovenski kolega je htio, ali je nekako rekao da obzirom na prostor možda nije toliko zgodno, ali i drugi kolege vjerujem da će to početi raditi, zato što i oni osjećaju da trebaju doći među ljude i pokazati da su tu zbog ljudi, a ne ljudi zbog njih. Salonski političari, koji misle da samo treba sjediti u nekom uredu u Zagrebu ili eventualno u nekakvom restaču većinu vremena, meni su potpuno strani i potpuno neprihvatljivi”, kaže.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA