20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Sedmorici džihadista Sud u Beogradu potvrdio 70 godina zatvora

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu i pravosnažno osudio na ukupno 69 i po godina zatvora sedmoricu optuženih za niz krivičnih djela terorizma i saradnju sa Islamskom državom Iraka i Levanta (Šama), kao i regrutaciju državljana Srbije na ratišta.

 Sud je Abida Podbićanina, Seada Plojovića i Tefika Mujovića osudio na po 11 godina zatvora, Gorana Pavlovića na 10, a na po devet i po godina zatvora Izudina Crnovršanina i Rejhana Plojovića, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina zbog krivičnog djela “terorističko udruživanje” u vezi krivičnog djela terorizam”.

Pored toga, Sead Plojović, Rejhan Plojović, Mujović i Crnovršanin osuđeni su i zbog krivičnog djela “finansiranje terorizma”.

Podbićanin, Sead i Rejhan Plojović, Pavlović, Crnovršanin i Kasumović osuđeni su i zbog krivičnog djela “vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela”, a Mujović zbog izvršenja krivičnog djela “javno podsticanje na izvršenje terorističkih djela”.

- OGLAS -

Podbićanin, Pavlović i Rejhan Plojović su u bjekstvu.

U presudi koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, navodi se da su ova sedmorica osuđeni jer su zajedno sa drugim NN licima su početkom 2013. godine u Srbiji i više drugih zemalja udružili radi vršenja krivičnih djela terorizam, pa su kontinuirano prikupljali novac za finansiranje terorizma.

Takođe su vrbovali građane Srbije da se pridruže terorističkoj ogrnaizaciji „Islamska država Iraka i Levanta (Šama)“ (IDIL), te su organizovali svoj i odlazak drugih lica u Sirijsku Arapsku Republiku, radi priduživanja oružanom djelu ove terorističke organizacije, navodi se u presudi.

U presudi se precizira da su Sead Plojović, Rejhan Plojović, Tefik Mujović i Izudin Crnovršanin od istomišljenika u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, kao i u Austriji, Njemačkoj i Luksemburgu, kontinuirano prikupljali finansijska sredstva, uključujući i zloupotrebljavajući i priloge vernika u svrhu izvršenja krivičnog djela terorizam i vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela.

Vrbovali su više mladih lica uglavnom koristeći njihov težak materijalni položaj, ostvarjući na taj način kontrolu i uticaj.

Potom su im plaćali putovanje i boravak u Sirijskoj Arapskoj Republici radi priduživanja oružanom delu IDIL-a i učešca u oružanim sukobima.

Takođe su finansirali lica koja su se već nalazila u redovima terorističke organizacije.

Tefik Mujović je osuđen i što je kontinuirano javno iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na terorizam.

On je 2013. godine i početkom 2014. godine, na svom fejsbuk profilu, pod pseudonimom “Abdullah Abdullah”, u dijelu koji je dostupan za sve korisnike, postavio niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju Islamsku državua Iraka i Levanta (Šama)” (IDIL), propagiraju njene postupke, pozivaju na pružanje materijalne pomoći i pristupanju u njene redove, pozivaju na oružanu borbu, prikazuju snimke nasilja i ubistava, mape teritorije koje kontroliše IDIL i poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu u Rimu.

U presudi se podsjeća da su ovu organizaciju Ujedinjene nacije proglasile za terorističku.

Prema ranijim navodima tužilašva za organizovani kriminal sumnja se da su najmanje 24 osobe tako otišle na sirijsko ratište, a među njima i pomenuta sedmorica okrivljenih.

Za Podbićanina je u nekoliko navrata na internet sajtovima islamista obijavljivano da je poginuo u Siriji, ali sud o tome nije zvanično obaviješten.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA