5 C
Sarajevo
25.04.2024

Zaharova: Američke diplomate morat će objasniti objavljivanje ruta protesta u Rusiji

„Američka ambasada u Moskvi objavila je„ rute protesta “u ruskim gradovima i ubacila informacije o„ maršu na Kremlj “. Šta je to bilo: instalacija ili upute? Čak ni organizatori nisu objavili takve planove. Američke kolege morat će to objasniti na Smolenskom trgu ”, napisala je gospođa Zakharova na Facebooku.

Prema njenim riječima, ako bi ruska ambasada u Sjedinjenim Državama objavila takvu kartu koja označava krajnju tačku u Kapitolu, to bi završilo “globalnom histerijom američkih političara, uključujući rusofobične parole, prijetnje sankcijama i protjerivanje ruskih diplomata”.

Glasnogovornica ambasade Rebecca Ross rekla je da agencija nadgleda izvještaje o protestima u 38 ruskih gradova i pritvaranju mirnih demonstranata i novinara. „SAD podržavaju pravo ljudi na mirne protestne akcije, slobodu izražavanja. Koraci koje su preduzele ruske vlasti potiskuju ta prava ”, napisala je na Twitteru.

- OGLAS -

22. januara, američka ambasada pozvala je Amerikance da izbjegavaju mjesta u raznim ruskim gradovima gdje bi se održavali skupovi podrške gospodinu Navalnomu i objavila rute i vrijeme početka skupova. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će se pokušaji takvog “pokrivanja” smatrati grubim miješanjem u ruske poslove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA