Vijesti
U pitanju su milionske cifre: CIK objelodanio imovinsko stanje političara! U nastavku teksta pogledajte infografiku sa prikazom vrijednosti imovine i prihoda političara koji su na najvišim funkcijama, a koje smo izdvojili za vas.
#

Centralna izborna komisija BiH objavila je prikupljene podatke o imovinskom stanju više od pet stotina zvaničnika izabranih na Općim izborima 2022. godine u BiH.

Navedeno je iz CIK-a da nisu odgovorni za tačnost podataka imovinskog stanja, a poznato je da do sada niko od političara nije odgovarao za neprijavljenu imovinu. S tim u vezi, podaci koji su objavljeni mogu i da ne sadrže sve informacije jer niko ne provjerava političare da li su naveli tačne podatke o svom bogatstvu.

Centralna izborna komisija je u svojoj bazi podataka prikazala ukupnu vrijednost imovine, kao i iznos sadašnjih prihoda i izvore prihoda u Bosni i Hercegovini i inostranstvu u protekloj kalendarskoj godini.

Iako biste pomislili da ove brojke nikada ne mogu iznenaditi, najveća vrijednost prijavljene imovine pripada ministru za ljudska prava i izbjeglice, Sevlidu Hurtiću, koji je naveo da posjeduje imovinu ukupno vrijednu 13.327.700. Iznos imovine uključuje stanove, kuće, zemljište, poslovni prostor, firmu i devet garaža u svom posjedu.

 Infografika: N1

U nastavku teksta pogledajte infografiku sa prikazom vrijednosti imovine i prihoda političara koji su na najvišim funkcijama, a koje smo izdvojili za vas, prenosi N1

Infografika: N1

Ukoliko želite pronaći više informacija o imovinskom stanju i drugih političara, potražite podatke u bazi podataka imovinskih kartona CIK-a.

 Infografika: N1

Napominjemo, imovina koja je navedena u KM tiče se isključivo prijavljene imovine političara: imovina njihovih supružnika ili djece u ovom obrascu nije navedena.

 Infografika: N1
 
 Infografika: N1

Od ostalih političara izdvajamo:

Sebija Izetbegović prijavila je imovinu u vrijednosti od 415.000,00KM, a izvori prihoda iznosili su 103.111,44KM. Nenadu Stevandiću, poslaniku u Narodnoj skupštini RS, prihodi su iznosili 105.000,00KM, a ukupna vrijednost imovine broji 747.000,00KM. Fadil Novalić nije prijavio iznos svoje posjedovane imovine, a prihodi za 2021. i 2022. iznosili su 161.860,00KM.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.