12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

NATO pred teškom odlukom: EU zabranila prodaju oružja Turskoj

To je odlučeno jučer u Luksemburgu na samitu šefova diplomatija 28 država ovog bloka.

Kako prenose mediji, do odluke nije bilo lako doći zbog protivljenja Velike Britanije. Ovaj tradicionalni prijatelj Turske jedva je pristao da saopćenje Vijeća ministara EU bude oštrije.

Ipak, nakon dužeg ubjeđivanja, zvanični London prihvatio je predloženi tekst i odluke.

- OGLAS -

Time su otvorena vrata da svih 28 država Unije prekine sve isporuke naoružanja i vojne opreme zvaničnoj Ankari.

Njemačka, Francuska, Finska, Švedska i Holandija već su donijele tu zabranu. Ostale 23 države mogu uraditi isto tek jednom odlukom. U odnosu na dosadašnju praksu dugih sastanaka i usaglašavanja unutar EU, odlukom iz Luksemburga, sankcioniranje Turske je bitno pojednostavljeno.

Osim osude ulaska na sjeveroistok Sirije, EU je oštro kritizirala Tursku i zbog bušenja dna mora u rejonu Kipra. Zvanični Brisel smatra da se bušenje vrši u teritorijalnim vodama Kipra ili tik do njih i zahtijeva od Ankare da s tim odmah prestane. U protivnom, bit će uvedene nove sankcije Turskoj.

Zbog vojne akcije u Siriji vlada Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) pod sve je većim pritiskom Zapada.

Ministri NATO-a susrest će se u srijedu, 23. oktobra, u Briselu. Na dnevnom redu je i situacija u Siriji. SAD su najavile da će čak vršiti pritisak na ostale saveznike da NATO uvede političke i ekonomske sankcije Turskoj.

Analitičari najavljuju da bi sastanak mogao biti vrlo težak i zato što bi se, prvi put, na skupu mogao čuti i glas same Turske, koja je članica ovog vojnog bloka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA