7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Brajović: Crnogorski građani zaslužuju više od obećanja i nejasne dinamike na putu ka EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da crnogorski građani zaslužuju više od obećanja i nejasne dinamike na putu ka Evropskoj uniji (EU), jer pregovaračka pozicija Crne Gore nije uporediva sa drugim državama u regionu, prenosi Anadoly Agency (AA).

On je u razgovoru sa šefovima diplomatskih misija u Podgorici rekao da je Crna Gora zatečena odsustvom jasnih odluka i političkih poruka EU.

“Crna Gora sa otvorenih 32 od 33 pregovaračka poglavlja i u potpunosti usaglašenom vanjskom politikom sa EU daleko je ispred drugih. Očekujemo da EU odbrani evropske interese i sistem vrijednosti i omogući građanima Crne Gore da budu njihov dio. Sada je jedinstven trenutak da se jače čuje glas zemalja koje podržavaju politiku proširenja”, kazao je Brajović.

- OGLAS -

On smatra i da nije politički kredibilno u poodmakloj fazi procesa integracija mijenjati pravila igre. Brajović je upozorio i da iz Brisela nije pružena dogledna perspektiva članstva.

“Da li je porazno što sada govorimo o mogućem rastu euroskepticizma, dovođenju u pitanje evropskih vrijednosti i otvaranju prostora za širenje drugih političkih uticaja, koji ugrožavaju temelje EU i stabilnost regiona”, rekao je Brajović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore je naveo i da dalja demokratizacija crnogorskog društva zahtijeva konstruktivnu ulogu opozicije i njihovu spremnost na dijalog. Poručio je i da Crna Gora mora imati mjerljive rezultate kao i da će Skupština nastaviti da unapređuje zakone i implementira preporuke međunarodnih organizacija.

Ambasador Finske u Podgorici Kim Lahdevirt tvrdi da Crna Gora ima razloga da intenzivira aktivnosti u reformama, iako je primjetan nedostatk napretka u oblastima kao što je sloboda medija i nezavisnost određenih institucija. Lahdevirt je upozorio da je Crna Gora u procesu integracija ušla u fazu gdje zakone treba sprovesti i istakao da je ta faza mnogo zahtjevnija.

“Brzina pristupanja EU zavisi od ishoda procesa reformi u zemljama kandidatima, odnosno od kvaliteta tih procesa“, kazao je Lahdevirt.

On je upozorio i da je radi očuvanja perspektive članstva zemalja Zapadnog Balkana neophodno da se nastavi sa radom u EU kao i u zemljama koje su se prijavile za članstvo.

“Nema vremena za pauzu u procesu pristupanja. Ako nema napretka u oblasti vladavine prava EU to treba jasno da kaže“, rekao je Lahdevirt.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA