6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Poljska zbog koronavirusa zatvara škole, kina, pozorišta…

 
 

Nastave neće biti od četvrtka do 25. marta. Nastava na univerzitetima odvijat će se putem interneta.

Odgajatelji u vrtićima i učitelji u osnovnim školama bit će prisutni u četvrtak i petak da vode brigu o djeci čiji roditelji u kratkom roku neće moći organizirati, rekao je premijer.

Morawiecki je pozvao roditelje da drže djecu kod kuće te da se ne rukuju.

- OGLAS -

“Naše društvo je u karanteni”, rekao je ministar zdravstva Lukasz Szumowski za vrijeme konferencije.

Prema riječima ministra kulture Piotra Glinskija, Poljska će također od četvrtka zatvoriti za javnost kulturne ustanove, uključujući pozorišta, muzeje i kina, prenosi hina.

Kijev je također u srijedu objavio da zatvara škole, univerzitete, kina i druga mjesta okupljanja, iako je u Ukrajini dosad zabilježen tek jedan slučaj zaraze, na zapadu zemlje.

“Uvodimo mjere prevencije u Kijevu od 12. marta i najmanje do kraja mjeseca”, rekao je na Facebooku gradonačelnik Vitalij Kličko.

Iako je Kijev dosad pošteđen, brzina širenja epidemije koronavirusa stvara “potencijalni rizik hitne situacije u glavnom gradu” koji ima 3 miliina stanovnika, pojasnio je gradonačelnik.

Pozvao je i poslodavce da prilagode radno vrijeme roditeljima koji imaju malu djecu, a građanima je uputio poruku da izbjegavaju paniku i poštuju higijenske mjere.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA