1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Muzaffer Çilek, savjetnik Bakira Izetbegovića, dobio bh. državljanstvo

Muzaffer Çilek, državljanin Republike Turske i počasni konzul BiH u Turskoj, odnedavno je i državljanin Bosne i Hercegovine, prenosi Dnevni Avaz.

Ovaj turski biznismen, poznatiji po tome što je bio savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, bh. državljanstvo dobio je odlukom Vijeća ministara BiH.

Odluka o tome objavljena je u posljednjem izdanju “Službenog lista BiH”, iz kojeg je vidljivo da je donesena na sjednici Vijeća ministara 30. januara ove godine.

- OGLAS -

Navedeno je da je Čilek državljanstvo dobio po osnovu člana 13. Zakona o državljanstvu BiH.

– Ako se u pojedinačnim slučajevima naturalizacija lica smatra od naročite koristi za Bosnu i Hercegovinu, lice može steći državljanstvo bez ispunjavanja zahtjeva iz člana 9. st. 1., 2. i 6. – navodi se u tom članu Zakona o državljanstvu BiH.

To znači da Çilek nije morao ispuniti zakonske odredbe koje propisuju da stranac koji podnosi zahtjev za stjecanje državljanstva BiH mora imati prijavljeno stalno mjesto boravka na teritoriju BiH najmanje osam godina prije podnošenja zahtjeva, kao i da se nije morao odreći državljanstva Turske.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA