7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Deklaracija o BiH usvojena u Saboru RH za Čovića ne predstavlja miješanje u unutrašnje stvari BiH

Današnja sjednica Predsjedništva HNS-a u Mostaru imala je dvije radne tačke, prvu koja se odnosila na političku situaciju u zemlji, i drugu – pripremu za zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, zakazano za 26. januar naredne godine. Predsjedništvo HNS-a očekivano se dotaklo Deklaracije o BiH, nedavno usvojene u Hrvatskom saboru, a govora je bilo i o CIK-u i eventualnim odlukama Komisije. Predsjednik Dragan Čović kazao je kako CIK danas radi pod ogromnim pritiskom, o čemu je HNS također “zauzeo određeni stav”. Naveo je i da je Predsjedništvo informisano kako još uvijek nisu stečeni tehnički, niti formalno-pravni uslovi da se u potpunosti implementira izborni rezultat. Najavio je, također, usvajanje “strateškog dokumenta” na predstojećem Saboru, o čijoj će se formi i obliku Predsjedništvo naknadno izjasniti. Dokument će se ticati aktualne političke situacije i položaja Hrvata u BiH, kazao je.

Konstatovao je i da je HNS već započeo implementaciju izbornih rezultata, ali samo na nivoima na kojim ne postoje “tehničke i pravne prepreke”. Za danas je najavio formiranje Vlade ZHK-a, a do kraja januara i izvršnu vlast u Posavini.

– Kad je riječ o Vijeću ministara, sigurno je da se neće čekati neka druga razina. Tu ne postoje prepreke i oko toga se već uveliko raspravlja. Što se tiče naših stavova, oni su usuglašeni sa stavovima srpskog naroda, a počeli smo ih na zadovoljstvo usaglašavati i sa stavovima predstavnika Bošnjaka. Vjerujem da imamo preduvjete da do kraja siječnja konstituiramo Vijeće ministara. To neće biti koaliranje, to je nešto što definira Ustav BiH. Što se tiče Vlade FBiH, nje ćemo se načekati, jer da bismo do nje došli – zakonodavac mora donijeti adekvatne odluke, poručio je predsjednik HNS-a BiH.

- OGLAS -

Usvajanje Deklaracije o BiH u Hrvatskom saboru za Čovića ne predstavlja miješanje druge države u unutrašnje stvari BiH.

– Svakog dana imamo komentare predstavnika administracija iz svijeta koje uveliko komentiraju što je dobro, a što ne u BiH, i to ni za koga ne predstavlja uplitanje u unutarnje stvari ove zemlje. Kad to kaže institucija kakva je Sabor RH, onda to za mnoge jeste uplitanje u unutarnje stvari BiH. Bila je to dobra aktivnost. Čestitali smo doktoru Ljubiću i gospodinu Ragužu na njoj. Za mene je od sadržaja mnogo značajnija rasprava o Deklaraciji u Saboru RH. Ipak se cjelodnevno razgovaralo uz učešće svih političkih opcija. Tvrdim da 90 posto ljudi koji su razgovarali o stanju u BiH, nisu znali kako se ustvari uspostavlja vlast u našoj zemlji. Tvrdim i da ih 90 posto nije ni znalo da Hrvatima netko može birati predstavnike. Kroz raspravu su se na koncu i oni upoznali sa tim. S te strane urađena je odlična stvar. Sadržaj je dao dovoljno prostora da se i nas obaveže. Nitko te stvari neće uraditi za nas u BiH. Mi moramo dovesti zemlju na europski put, ali istovremeno i osigurati potpunu jednakopravnost triju naroda. Stoga, veliko hvala nositeljima vlasti u RH. Ono su osjetili bitnost i strateško značenje BiH. Naravno, uvijek će biti različitih komentara i to je potpuno pravo analitičara. Naše je da radimo i da sa se izborimo da nam nitko ne bira predstavnike. Dali smo potporu Deklaraciji, i na tome trebamo dalje raditi, rekao je.

Na kraju je odbio komentarisati izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o četvrtom partneru ističući da će se o vlasti u Federaciji BiH pričati kada za to dođe vrijeme, ali da je matematika jasna i “da će im četvrti partner trebati SDA ukoliko želi biti dio vlasti”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA