7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Od ponoći tišina uoči referenduma, najavljeni protesti

U Makedoniji u četvrtak u ponoć počinje predreferendumska tišina i do tada sve aktivnosti učesnika u kampanji za referendumsko izjašnjavanje, u nedjelju, 30. septembra, trebaju biti završene.
 
U četvrtak u 19:00 sati je zakazan protest građana koji se protive održavanju referenduma. Tim povodom, Ambasada SAD-a u Skoplju je pozvala sve svoje građane u Makedoniji da se klone mjesta na kojem će protest biti održan, prenosi Al Jazeera.
 
Amerikancima u Skoplju je sugerirano da izbjegavaju trg ispred makedonskog parlamenta i Trg Makedonija, prenose agencije.
 
– Različite grupe imaju za cilj suprotstaviti se referendumu o sporazumu između Grčke i Makedonije, koji će biti održan 30. septembra. Spontano, nenajavljeni protesti mogu se desiti i na drugim lokacijama u Skoplju i u drugim gradovima. Američka vlada savjetuje svoje građane i zaposlene da izbjegavaju lokacije na kojima bi moglo biti protesta -, navodi se u saopćenju Ambasade.
 
Zaev očekuje ‘mudre odluke’
 
Makedonci će u nedjelju glasati o promjeni imena bivše jugoslovenske republike u Republika Sjeverna Makedonija, čime bi trebao biti okončan dugogodišnji spor s Grčkom, susjedom i članicom NATO-a, koja je korištenje termina “Makedonija” u Skoplju vidjela kao pretenzije na njenu istoimenu regiju.
 
Građanima će biti postavljeno pitanje da li su za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma između Atine i Skoplja o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija.
 
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su građani te zemlje uvijek donosili mudre odluke i izrazio uvjerenje da će se to ponovo dogoditi na predstojećem referendumu.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA