15 C
Sarajevo
25.04.2024

Komšić: Ako SDP hoće u vlast sa SDA, idemo i mi i još ujedinjujemo ljevicu!

U emisiji FACE TO FACE gost je bio Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, ali i predsjednik DF-a.

Šta je s vlašću?

DF nije toliko jak, ali je BH blok najjači. Na nivou BiH ima najviše zastupnika, kao i na nivou Federacije, ali se nema saglasnosti da se ide u priču uspostave vlasti. Čini mi se da najviše dilema ima u SDP-u, imaju najbolje rezultate.

- OGLAS -

Šta je BH blok?

Komšić je BH blok nazvao proizvodom želje da se napravi nešto novo, ali bez dovoljno preciznog pravca kuda to ide. No, tu postoje elementi i HB bloka, ali i onih kojima se povraća kada vide baklavu

Šta je problem u BH bloku?

Kažem ja: „Problem je u spajanju SNSD-a i HDZ-a“, a neki kažu: „Nije to naš problem!“ „Sve je to naš problem, nije BiH samo Sarajevo“, zaključuje Komšić, dodavši: „U moju glavu može da stane i Dragan Čović, ja u njegovu ne mogu, ali on u moju može. I u takvim okolnostima pokušavaš da napraviš alternativu. Ima tu ljudi koji kad spomeneš rat kažu: „Ma pusti rat, kakav rat“.“

Nije pitanje jednostavno – ići u vlast ili ne ići. Suština je – šta su posljedica toga

Naša stranka neće s nacionalnim strankama i njihov stav je najprecizniji. I on je principijelan. DF vodi računa o drugim stvarima, kao što su efekti odbijanja vlasti sa SDA, i u SDP-u ima takvih ljudi. Kad bih imao snagu kakvu ima BH blok, ušao bih u vlast sa SDA. SDP bi volio da uđe u vlast, a što neće, neće u vlast sa SDA jer imaju više pozicija, naglasio je Komšić.

Što vas SDA želi?

Možemo im služiti kao batina u rukama jer mi smo odgovorni. Oni znaju da smo njima izgovor u nečemu što ne dopuste HDZ-u. Bio sam u toj situaciji. Izetbegović je HDZ-u obećao Izborni zakon kakvog ga Čović traži. Treba mu saučesnik u tome. Ako SDA izmijeni Izborni zakon, pričat ćemo o bošnjačkoj, hrvatskoj i srpskoj socijaldemokratiji, i to je najblaža posljedica toga. Praviti od Sarajeva republiku, ali nije to BiH.

Tuzlanski SDP

Da sam na Nikšićevom mjestu, u Tuzli bih drugačije postupio, ali nisam na njegovom mjestu. SDP tamo ima šansu. Srce ljevice nije u Sarajevu, nego u Tuzli. Ako ih ne pustiš, udavit ćeš ih, istakao je Komšić.

O Radončićevom ulasku u vlast

Radončić čeka ovu situaciju da uđe u vlast, odigrao je ovo vrhunski, uticao je na BH blok, i to preko SDP-a. Bakir i Fahrudin sarađuju preko stranke. Radončić će sve progutati, i nije to jednom uradio. Bila bi to „grande koalicija 2“. Mislim da je Radončić imao dogovor s Čovićem, a Nikšića su uvukli u to. Radončić će ući u vlast. Ući će i Kukić iz PDA, ali i A-SDA. Fahro i Asim Sarajlić su pričali o ulasku u vlast.

 DF bi u vlast sa SDA

Ako glava SDP-a kaže da idemo sa SDA, ide i DF, i slijedi ujedinjenje ljevice. Možemo i ime mijenjati, možemo se zvati i SDP-DF, sdp-df malim slovima. Dosta mi je mojih folova, a kamoli tuđih. Imamo zahtjeve za SDA ako uđemo u vlast. Postavimo zahtjeve pred SDA – moramo imati ministre i H i S, ne samo B.

O Dodiku

Dodik postaje fin zbog stranaca, pozitivno je prikazao svoje lice u Briselu. Ja sam se smijao fotografiji iz Brisela, Džaferović se nasekirao, a Mileta to ne sekira. Ne znači da rata u komunikaciji između mene i Dodika neće biti, naglasio je Komšić, dodavši kako je akcioni plan za NATO tehnički dokument, za koji ni ne treba Dodikova saglasnost. Sve može, ako hoćete, a ništa ne može ako neće, uvijek je tako.

Računajte da češće nećete imati struje

Na Nikšiću je da donese odluku hoće li u vlast sa SDA. Nikšić i SDP imaju taj legitimet. Mislim da se Nikšić neće usuditi da uđe u vlast. A, vi računajte da češće nećete imati struje, zaključio je Komšić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA