20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Čini čuda za zdravlje: Neugledna namirnica čudnog ukusa

Ako ste među onima koji u supermarketima posežu za atraktivnim pakovanjima i “lijepim” namirnicama, pa korpu redom punite što narandžastijim narandžama, što zelenijom salatom i što estetski privlačnijem pakovanjem pahuljica, vjerovatno zaobilazite – đumbir.

Lagali bismo kada bismo rekli da je đumbir atraktivan, nije ni najzgodniji za pripremu, naprotiv. Dosadno ga je i ljuštiti i rendati. A ukus? Opisuju ga kao “žestok”, “čudan”, “ljut” i “odvratan. Ali, sudeći prema pisanju brojnih izvora, riječ je o namirnici koja ima čudesne sposobnosti kad je u pitanju borba sa mučninama i sličnim tegobama.

Protiv mučnine

- OGLAS -

“Sve je više istraživanja koja pokazuju da korijen đumbira ima dobar uticaj na cjelokupno zdravlje ljudi. Studije potvrđuju da može pomoći kod mučnine izaazvane problemima sa želUcem ili trudnoćom”, kaže CNN-ova novinarka specijalizovana za zdravstvene teme, Jacqueline Howard.

Ovu tvrdnju potvrđuje nutricionistkinja Kelly LeVeque. “Najčešće se koristi u umanjivanju probavnih smetnji poput mučnine”, kaže. “No neka istraživanja idu dalje – vjeruje se da đumbir pomaže i u smanjenju upalnih procesa u tijelu, kao i da je izuzetno jak antioksidans”, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pomaže, potvrđuju brojne studije, i kao olakšanje nakon povraćanja uzrokovanog pokvarenim želucem, mučninom u trudnoći, pa čak i nakon hemoterapije.

Umanjuje menstrualne bolove

Istraživanje objavljeno 2015. sugeriše da konzumacija đumbirovog praha prvog dana menstruacije može olakšati kasnije tegobe i grčeve. Riječ je o sedam studija rađenih na ispitanicama u različito vrijeme menstruacije. Iako nema zvanične medicinske potvrde, na brojnim forumima korisnice su ove navode potvrdile – kažu da najbolje pomaže topli čaj pomiješan sa sokom limuna i medom.

Nakon treninga

Blagotvoran je i kod upala izazvanih posjetima teretani ili drugom vrstom napornih treninga ili fizičkoga rada. Prema istraživanju Univerziteta Georgia, konzumacija sirovog ili zagrijanog đumbira pomaže smanjenju bolova u mišićima za 25 odsto. Takođe popravlja cirkulaciju.

Protiv gladi

Prema nekim izvorima đumbir pomaže u smanjenju apetita – koriste ga, ne bez razloga osobe koje paze na prehranu i pokušavaju da smršaju.

“Mislim da je đumbir fascinantan!”, izjavio je za CNN doktor Eddie Fatakhov. “Pomaže kod bolova u grlu i kod mučnine. Ako se ne osjećate dobro, ako vam se povraća, imate proliv… Đumbir može pomoći”, tvrdi on. Kad je riječ o najboljem načinu konzumacije đumbira, kaže kako je to sirovi đumbir. Kuvanjem će izgubiti na hranjivosti. Drugi najbolji način je samljeti ga i koristiti kao začin.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA